Informális kormányülés Balatonöszödön
A magyar kormány semmilyen jelzést vagy felkérést nem kapott arra vonatkozóan, hogy az Amerikai Egyesült Államok magyar segítséget akarna kérni a keddi terrortámadásra adandó válaszlépéseket illetően - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter szombaton, Balatonöszödön az informális kormányülés szünetében megtartott sajtótájékoztatón.

    A külügyi tárca vezetője közölte, hogy a kormány tájékoztatót hallgatott meg arról, hogy hogyan hajtották végre döntéseit az Egyesült Államokat ért terrortámadást követően. A kormány megállapította, a szükséges intézkedéseket maradéktalanul végrehajtották, Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti.

     A fokozott biztonsági intézkedések hétfőig még életben maradnak, akkor a Nemzetbiztonsági Kabinet ismét áttekinti a helyzetet, és dönt arról, milyen további lépésekre van szükség.

     Martonyi János elmondta továbbá, hogy tájékoztatta a kormány tagjait a NATO Tanácson belül lefolytatott tárgyalásokról, amely elfogadta: fegyveres támadásnak minősül az Egyesült Államokat ért terrortámadás, s így a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye, azaz a kollektív védelem hatálya alá esik feltéve, ha a támadás bizonyíthatón külföldről érte Amerikát.

     - Ez utóbbit egyértelműen meg kell állapítani - jegyezte meg a külügyminiszter. Hozzátette: az 5. cikkely alapján az intézkedések megtétele is feltételes, mintegy lehetőséget jelent. - Azt azonban az Egyesült Államok dönti el, hogy egyedül vagy a szövetségeseivel együtt akar-e válaszlépéseket tenni a fenti cikkely alapján - hangsúlyozta Martonyi János.

     A külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya saját maga, egyedül teszi meg a szükséges lépéseket, de segítséget is kérhet, például diplomáciai, politikai, információs, gazdasági, vagy végső soron katonai támogatást a szövetségesektől.

     A kormány álláspontját tolmácsolva ismételten leszögezte: nekünk is az a véleményünk, hogy ez a tett fegyveres támadásnak minősül, nem csak az Egyesült Államok ellen történt támadás, hanem az egész emberiség ellen, ezért mindenkinek kötelessége a szolidaritás.

     - Mindazonáltal továbbra is egyértelműen megállapítható, hogy sem közvetlenül, sem közvetve hazánkat semmiféle veszély nem fenyegeti - jelentette ki Martonyi János.

     Matolcsy György gazdasági miniszter hangsúlyozta: az Egyesült Államokat ért terrortámadásnak nem lesz drámai hatása sem a világ-, sem a magyar gazdaságra.

     Boros Imre tárca nélküli miniszter az informális kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zsebszerződések felszámolására meghirdetett állami földvásárlásra az első héten mintegy ezer jelentkező volt.

     A jelentkezők igazi rohamára azonban november végétől lehet számítani - tette hozzá Boros Imre. Azzal kapcsolatosan, hogy hektáronként hány forintért vásárolja meg az állam a felajánlott földterületet, a miniszter azt válaszolta, hogy ez alku kérdése. Megítélése szerint 80-200 ezer forint közötti árat kaphatnak a gazdák hektáronként a felajánlott földterületért.

MTI
Vissza a kezdőlapra