Kultúra 2000 uniós keretprogram - ilyen EU-pályázat Magyarországon először
Az Európai Unió társult országai közül elsőként Magyarország számára nyílt meg a lehetőség, hogy részt vegyen a Kultúra 2000 elnevezésű keretprogramban, így a hazai művészeti területek képviselői is bekapcsolódhatnak az unió egyetlen, kifejezetten a kultúrát támogató pályázatába - közölte Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

     Kőrösi Orsolya elmondta: a 2000-ben indított ötéves program jövő évi pályázatának középpontjában a vizuális művészetek kaptak helyet; a kiírást az Európai Unió Bizottsága két hete tette közzé.

     2003-ban az előadó-művészet, a rákövetkező évben pedig a kulturális örökség lesz a kiemelt pályázati terület.

     A tájékoztatón elhangzott: a kiírás szerint a leglényegesebb elvárás, hogy a pályázatok ne csupán egy nemzethez kapcsolódóak legyenek, hiszen a keretprogram célja a közös európai kulturális térség kialakítása, amely elősegíti az európai népek egymás iránti toleranciáját, a kölcsönös megismerést.

     Az érdeklődők - az audiovizuális terület és az iskolai rendszerű oktatás kivételével - minden modern és kortárs vizuális művészettel, illetve a művészi kifejezésmód más, ezzel kapcsolatos témakörben pályázhatnak.

     A magyarországi pályázóktól elvárás, hogy partnereik közül legalább egy az uniós tagállamban tevékenykedjen. A kulturális élet bármely intézményi szereplője rövid, egy éven belül megvalósuló és "hosszú" távú, két-hároméves nemzetközi kulturális együttműködések támogatására nyújthat be pályázatot.

     A rövid távú pályázatok beadási határideje november 15., a hosszabb távú programtervezeteké pedig november 30.

     Az egyes kiválasztott projektek pénzügyi támogatása területektől függően többnyire 50 ezer és 300 ezer euró közötti összeg, amely nem haladhatja meg az egyes tervezetek összköltségvetésének 50-60 százalékát.

     Zongor Attila, a nemzetközi program hivatalos magyarországi koordinátora, a Kultúrpont vezetője elmondta: a tavaly tavasszal létrejött iroda fő feladata a magyar kulturális élet szereplőinek tájékoztatása az új lehetőségről, valamint a kultúrát érintő egyéb uniós pályázatokról. Mint ismertette: a közös pályázatok benyújtása érdekében adatbázissal segítik a kül- és belföldi lehetséges partnerintézmények egymásra találását.

     A Kultúrpont Iroda minden szolgáltatása ingyenes. Munkatársai segítenek a pályázati dokumentumok értelmezésében és kitöltésében is. A pályázati kiírás teljes szövege a www.kulturpont.hu internetes címen található.

MTI
Vissza a kezdőlapra