Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny Budapesten
A budapesti Zeneakadémián hétfőn kezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, az ötévente rendezendő versengésre minden eddiginél többen, nyolcvannyolcan jelentkeztek - tájékoztatta a Hungarofest Kht. az MTI-t.

     A szeptember 18-ig tartó megmérettetés valamennyi fordulója nyilvános. A nemzetközi zsűriben zongoraművészek, Liszt-kutató zenetudósok és zenekritikusok kaptak helyet. A zsűri elnöke, Lantos István mellett Rolf-Dieter Arens, Falvai Sándor, Massimo Gon, Jandó Jenő, Marián Lapsanky, Nádor György, Alan Walker és Jan Wijn értékeli a részvevők teljesítményét.

     A Hungarofest a vetélkedés múltját felidézve utalt arra, hogy azt 1933-ban alapították, s egyike volt Európa legelső, jelentőségre szert tett hasonló rendezvényeinek. A legelső Liszt-verseny győztese Fischer Annie volt.

     Több év szünet után 1956-ban indult újra a verseny, amelyet azóta ötévente rendeznek meg.

     A Liszt Ferenc nevével fémjelzett megmérettetés olyan művészek pályaindulásában játszott fontos szerepet, mint például Dino Ciani, vagy Robert Benz. A legutóbbi, az 1996-os verseny győztese Bogányi Gergely volt.

MTI
Vissza a kezdőlapra