Az MDF az Európai Néppárt társult tagja lett
Az Európai Parlament legnagyobb pártja, az Európai Néppárt (EPP) tanácsa csütörtökön egyhangú szavazással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Demokrata Fórum váljon az EPP társult tagjává.

     Magyarország európai integrációja szempontjából fontos, hogy minél több magyarországi párt minél magasabb szinten képviseltesse magát az uniós intézményekben - mondta az MTI-nek a döntést kommentálva Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője, aki Hende Csaba MDF-alelnökkel együtt vett részt a tanács brüsszeli ülésén.

     A Fidesz és a Kisgazdapárt tavaly novemberben lett az EPP társult tagja, az MDF-nek pedig megfigyelői státusa volt eddig a páneurópai pártban. A társult tagság minden gyakorlati szempontból a teljes jogú tagsággal azonos lehetőségeket biztosít az érintett pártnak; az egyetlen kivétel értelemszerűen az, hogy a parlamenti csoportnak csak tagországbeli képviselők lehetnek tagjai.

     Az MDF társult taggá válásának eddig nem politikai, hanem szervezeti-gyakorlati akadálya volt. Az EPP szabályai szerint ugyanis társult tagságot csak olyan párt kaphat, amely legalább 10 százalékos eredményt ért el a legutóbbi választásokon, vagy pedig minimum öt-öt százalékot a legutóbbi kettőn; ennek pedig az MDF nem tesz eleget.

     Az akadály a Fidesz és az MDF augusztus végén kötött választási megállapodása nyomán hárult el. Az EPP értékelése szerint ugyanis ez lehetőséget teremt az eljárásjogi szabályok rugalmas értelmezésére, miközben nem érinti a két párt függetlenségét és egyenjogúságát, ami ugyancsak feltétele a tagságnak - közölte Szájer.

     A Fidesz-politikus abból a szempontból is fontosnak nevezte a döntést, hogy ezzel a két pártnak az augusztusi megállapodásban tükröződő egyenjogúsága most nemzetközi szinten is kifejezésre jutott.

     A magyar politikusok az ülésen ismertették a megállapodást, s ezzel kapcsolatban több felszólaló is példaértékűnek nevezte a magyar polgári pártok közötti együttműködést. Az EP-képviselők szerint ez jó esélyt teremt arra, hogy Magyarországon folytatódhat a polgári kormányzás - fűzte hozzá Szájer.

     Hende Csaba a döntést értékelve emlékeztetett arra, hogy Antall József volt kormányfő már a 90-es évek elején szoros kapcsolatokat épített ki az akkor még nem létező EPP elődszervezeteivel. "A múltból azonban az európai politikában sem lehet megélni, s a mostani döntés azért rendkívül megnyugtató, mert annak elismerését jelzi az európai konzervatív-keresztény pártok részéről, hogy az MDF-nek nemcsak szép múltja, hanem jövője is van" - fűzte hozzá.

     Az EPP tanácsa határozatot fogadott el a terrorizmusról, amelyben számba vette a leküzdéséhez szükséges teendőket, és támogatásáról biztosította az unió belügyminiszteri tanácsának erről hozott legutóbbi döntéseit.

MTI
Vissza a kezdőlapra