MDF-Fidesz együttműködésről
 • Dávid Ibolya a Fidesz-MDF választási együttműködési megállapodásról
 • MDNP, Vállalkozók Pártja
 • A KDNP fájlalja a Fidesz és az MDF választási megállapodását

 • Dávid Ibolya a Fidesz-MDF választási együttműködési megállapodásról

  Az MDF és a Fidesz között megszületett választási szövetségről szóló megállapodás maradéktalanul tartalmazza a demokrata fórum választmánya által támasztott feltételeket - áll abban a közleményben, amelyet Dávid Ibolya az aláírást követően juttatott el szombatra virradóan az MTI-hez.

      Az MDF elnöke kifejtette: Fidesz-MDF néven közös listát állítanak, de biztosított 28 képviselői hellyel a külön frakció alakítása úgy, hogy abban a 16 választókerületben, amelyben eddig is MDF-es országgyűlési képviselő volt, a következő választáson is a demokrata fórumot illeti meg a jelölés joga, valamint az öt százalékot meghaladó listaarány.

       Az MDF elnöke szerint a demokrata fórum feltételeit méltányolva a Fidesz a választási egyezséggel azt vállalta, hogy maga is képviseli a Magyar Demokrata Fórum értékrendjének fő pilléreit és elveit. Dávid Ibolya megállapította: a demokrata fórum nélkül polgári kormány nem alakul, az MDF stílusa, értékrendje megkerülhetetlen, mert ez az értékrend a koalícióban az európai konzervatív mérsékelt irányzatot képviseli. Ezzel az erővel az MDF és partnere is tisztában vannak.

       Dávid Ibolya közleményében hangsúlyozza: újabb próbát állt ki az MDF, az egység próbáját. Úrrá lett azokon a helyzeteken, amelyek az egység megbontásával veszélyeztettek. - Tudtunk és tudunk különbséget tenni érdemi vita és ellenségeskedés között, nem kerestünk sem külső, sem belső ellenségeket - szögezte le az MDF elnöke.

       Hozzátette: a demokrata fórum következetes értékrendű és stílusú eddigi kormányzása alatt a botrányokat és a harácsolást elkerülte - és ez nyilván nem véletlen. - Minél stabilabb egy koalíciós partner, és ez az MDF-ről méltán elmondható, annál kiegyensúlyozottabb a kormányzás - szögezi le közleményében Dávid Ibolya, hozzátéve: a következetesség, az ország valódi érdekeinek felismerése vezetett a megállapodáshoz. Az MDF elnöke szerint a megállapodás egy lehetőség, elvi és hosszabb távú együttműködést feltételez, amely a két félre egyforma felelősséget ró.

       - A program az MDF-é, a kampány az MDF-é, az eredmény közös. Nem érdekünk egymás esélyeinek csökkentése, egymás legnemesebb, a nemzet dolgát, a magyar polgárok érdekeit a legmegfelelőbben előmozdító hagyományait és politikáját kell erősítenünk - tartalmazza a dokumentum. Dávid Ibolya szerint a megállapodás nemcsak stratégiai és taktikai siker.

       - Az MDF és a Fidesz választási megállapodása abból a szempontból is siker, hogy a két párt egymást erősíteni, és nem kioltani fogja - emelte ki Dávid Ibolya, hozzátéve: fontos, hogy a választó, ha rájuk szavaz, a polgári koalícióra épülő jövőre voksol.

       Dávid Ibolya közleményében leszögezte: szabad akaratukból, a saját értékrendjükben, s magukban bízva érték el a megállapodást. Két egyenrangú párt kötött választási szövetséget. - Ez nem győzelem egyik fél részéről sem a másik felett, hanem a választási győzelem garanciája: az MDF célul tűzte ki, hogy értékrendje, tisztessége és stílusa nagyobb támogatást kapjon a polgári oldal választói körében - fogalmazott.

       Az MDF elnöke hangsúlyozta: céljuk továbbá, hogy a polgári kormányzás arra érdemes gyakorlata folytatódjon, amire egy erős MDF részvétele a kormánykoalícióban biztosítékot jelent. - Nagy erővel, energiával veszünk részt a választásokon, de elsődlegesnek változatlanul a ránk bízott kormányzati feladatok maradéktalan elvégzését tekintjük, annál is inkább, mert óriási érv lesz 2002-ben az MDF kormányzati tevékenységének megítélése - áll a közleményben.

  MDNP, Vállalkozók Pártja

  A Békejobb pártjai a jövő héten tekintik át a Fidesz és az MDF közötti választási együttműködési megállapodás aláírása után kialakult helyzetet.Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt elnöke és Ékes József, a Vállalkozók Pártjának vezetője az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott, hogy az unióban érintett pártoknak tárgyalniuk kell a továbbiakról.

      Ékes József szerint a Békejobb szervezeteinek közös állásponttal kell megkeresniük az MDF-et és a Fideszt, annak érdekében, hogy a jobbközép pártok együttműködése még erősebb legyen. A Magyar Demokrata Néppárt elnöke szerint nemcsak a kisebb pártok érdeke, hanem a politikai élet hosszú távú stabilitásához vezető lépés volt a Békejobb létrehozása.

       Pusztai Erzsébet a Fidesz-MDF választási megállapodásra reagálva elmondta: komolyan gondolták a Békejobb összefogás megszervezésének kezdetétől, hogy szükség van a jobbközép erők együttműködésen alapuló összefogására.

       - Ezt továbbra is így gondoljuk, és a jövő héten tárgyalunk partnereinkkel, a KDNP-vel és a Vállalkozók Pártjával a továbbiakról - mondta az MDNP elnöke.

  A KDNP fájlalja a Fidesz és az MDF választási megállapodását

  A Kereszténydemokrata Néppárt sajnálattal veszi tudomásul a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum közötti választási szövetség létrejöttét - jelentette ki Bartók Tivadar, a KDNP elnöke szombaton Budapesten.

      A KDNP országos elnökségi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján Bartók Tivadar hangsúlyozta: a szerződés különösen azért érinti súlyosan a KDNP-t, mert azzal az MDF váratlanul és egyoldalúan vetett véget egy több hónapja zajló tárgyalássorozatnak az MDF és a KDNP között.Az egyeztetés - mint elhangzott - egy más név alatt, de a Békejobb szellemében tervezett jobbközép koalíció létrehozása érdekében folyt.

       - A Dávid Ibolya MDF-elnök vezette jobbközép pártszövetség legalább 5, de inkább közel 10 százalékot szerezne a jövő évi parlamenti választásokon - vélekedett Bartók Tivadar.A történtek ellenére a KDNP-nek továbbra is fontos egy ilyen pártszövetség, ezért már a jövő héten tárgyalásokat kezd létrehozása érdekében.

       A KDNP elnöksége a szombati ülésen arra szavazott, hogy a párt a "Fidesz-integrációból" kimaradó pártokkal tárgyaljon tovább. Kivétel a MIÉP, amellyel a KDNP semmiféle szövetséget nem hajlandó kötni.

       - Megkezdjük a tárgyalásokat a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárttal is - közölte Bartók Tivadar.

       A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint a Fidesz-MDF megállapodás az MDF-en belül csak azoknak lehet hasznos, akik így könnyebben juthatnak képviselői mandátumhoz.Hozzáfűzte: a megállapodás nem hasznos az MDF egésze számára, mert ezzel feladni készül múltját és ragyogó eredményeit.

       - A szövetség óhatatlanul a kétpártrendszer kialakulásához vezet - vélekedik a KDNP vezetése.Bartók Tivadar közölte: nem tart attól, hogy a Fővárosi Bíróság a jövő évi választások előtt jogerős, a Varga László féle szárnyhoz képest őket elmarasztaló ítéletet hoz majd abban a perben, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett a KDNP törvényes működésének helyreállítása érdekében.

       - A jelenlegi KDNP a hiteles Kereszténydemokrata Néppárt, ezt a Fővárosi Bíróságon egyszer már megállapították - szögezte le Bartók Tivadar.

  MTI alapján
  Vissza a kezdőlapra