Mikola István: ötvenezer nővér fizetése emelkedhet az idén
Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, hogy még az idén megemeli mintegy ötvenezer nővér fizetését - jelentette be Mikola István szombaton Balatonfüreden. Az egészségügyi miniszter az Őszi Füredi Orvosnapokon tartott szakmai fórumon elmondta: a havi 8-10 ezer forintos többletjuttatás a három műszakban ágy mellett dolgozó nővéreket, a mentők kivonuló egységeit, valamint a műtős asszisztensek egy részét érintené.

    Hozzátette: az emelés évi tízmilliárd forinttal terhelné meg a költségvetést.

     Közölte: a javaslatot október első hetében tárgyalja majd a kormány, és várhatóan el is fogadja azt.Mikola István ismertetése szerint az emelés azért erre a három nővércsoportra vonatkozik, mert ők végzik feladataikat a legnagyobb leterheltség mellett, s ahhoz képest aránytalanul alacsony juttatásban részesülnek.

     A miniszter leszögezte: a jövőben az ilyen, és ehhez hasonló lépésekre az ágazat egészének is nagy szüksége lesz, mert az itt dolgozók 62 százalékának fizetése tavaly a létminimumnak megfelelő összeg volt, s az egészségügy jelenleg is az egyik legrosszabb, a tizenegyedik helyen áll a közalkalmazotti keresetek ragsorában.

     - Ez a helyzet nem tűrhető tovább, hiszen jelentős például a nővérek elvándorlása, akikről hallani, hogy Ausztriában, Németországban vállalnak munkát, vagy pályát módosítanak, és a kereskedelemben helyezkednek el - mutatott rá.

     Mikola István hangsúlyozta: a szaktárca éppen ezért üdvözli a minimálbér 50 ezer forintra tervezett emelését január 1-jétől, mert ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az egészségügy működése stabilabbá váljon.

MTI
Vissza a kezdőlapra