Orbán Viktor: Brüsszel mielőbb határozza meg a leendő EU-tagok számát
Előbb-utóbb döntést kell hozni Brüsszelben a leendő EU-tagok számáról, mert csak így lehet megválaszolni a bővítési költségekkel és az esetleges migrációval kapcsolatos nyugat-európai aggályokat - hangoztatta kedden Berlinben a magyar miniszterelnök.

    Orbán Viktor a Német-Magyar Gazdasági Fórum "Miért éppen Magyarország?" mottójú tanácskozásán, mintegy 400 meghívott üzletember előtt mondott megnyitó beszédében azzal érvelt Magyarország mint beruházási helyszín mellett, hogy ott új korszak kezdődött el.

     "A millennium nem egyszerűen csak kerek évfordulót jelentett életünkben, de egy új korszak, egy más jövő kezdetét. Lezárult az 1990-ben kezdődött átmenet időszaka" - mondta a magyar kormányfő, hangsúlyozva: Magyarországnak túlzásoktól mentes, reális önértékelése van. Tisztában van hibáival és erősségeivel egyaránt, egyúttal pedig világos jövőképpel rendelkezik, amely négy pillérre épül: család, munka, tanulás, rend.

     Az EU-bővítést kísérő nyugat-európai félelmekről szólva Magyarország esetében indokolatlannak nevezte a migrációtól érzett aggodalmakat. "A magyar ember szívesen dolgozik, ha helybe jön hozzá a munka: a magyar nehezen mozdul. A migrációt nem szabad alábecsülni, de túlértékelni sem kell" - figyelmeztetett Orbán.

     A nyugat-európai aggályok másik forrásáról, a bővítés költségkihatásáról szólva leszögezte: az EU politikai döntésétől függ, hány tagjelöltet vesznek föl egyszerre. Nézete szerint azzal, hogy egyesek folyton a költségekre hivatkoznak, saját politikai döntésképtelenségüket ismerik be. Ennek azzal lehet véget vetni, ha Brüsszelben mielőbb értelmes döntést hoznak az új EU-tagok számáról - vélekedett a Német-Magyar Gazdasági Fórumot megnyitó beszédében Orbán Viktor.

MTI
Vissza a kezdőlapra