Mérséklődött a népesség fogyásának üteme
Az év első hét hónapjában 19 ezerrel fogyott a népesség lélekszáma, ami 23 százalékkal, vagyis közel 5.800 emberrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt - tájékoztatta közleményben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.

    A népességfogyás üteme azért mérséklődött, mivel a halálozások száma csökkent, a született gyermekek száma viszont nőtt az idén az első hét hónapban.

     A hivatal tájékoztatása szerint a házasságkötések száma 14 százalékkal csökkent az első hét hónapban az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az előzetes adatok szerint 2001. január-júliusban mintegy 23 ezer pár kötött házasságot, 57 ezer gyermek született és 76 ezer lakos halt meg. A házasságkötések száma mind a hét hónapban elmaradt az előző évitől, így 3.600-al kevesebben ígértek örök hűséget a tavalyi évi hasonló időszaknál.

     Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2001 első hét hónapjában a szülések száma több mint 500-zal volt magasabb, és mintegy 5.300-zal haltak meg kevesebben. A születések számának 0,9 százalékos emelkedése és a halálozások ennél nagyobb mértékű, 6,5 százalékos csökkenése mérsékelte a népességfogyás ütemét. Ezer lakosra számítva 9,8 élveszületés és 13 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi viszont 0,9 ezrelékponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

     A népesség természetes fogyása 3,3 ezreléket tett ki, ami 1,0 ezrelékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

     A házasságkötési kedv továbbra is mérsékelt, 3,9 ezrelék volt, ami 0,6 ezrelékponttal alacsonyabb, mint 2000 első hét hónapjában.

     A csecsemőhalálozás az első kéthavi romlást követően március és július között jelentősen javult, így összességében ezer élveszületésre 8,0 csecsemőhalott jutott, ami csaknem 13 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt év első hét hónapjában mért érték.

MTI
Vissza a kezdőlapra