Nyugdíjak - Harrach Péter: négy év alatt 16 százalékos vásárlóérték-növekedés
A jövő évi tervezett emelést is figyelembe véve 1999 és 2002 között összességében 16 százalékkal emelkedik a nyugdíjak vásárlóértéke, szemben az előző kormányzati ciklusban elszenvedett mintegy 12 százalékos reálérték-vesztéssel - hangsúlyozta Harrach Péter az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában.

     A szociális és családügyi miniszter mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a kormány kedden dönt arról a pénzügyminisztériumi előterjesztésről, amely a nyugdíjak újabb, másfél százalékos korrekciójára vonatkozik.
     Harrach Péter megjegyezte: a mostani kormányzati ciklusban a nyugdíjak vásárlóerejének növekedése ezzel 2,7 százalékkal meghaladja a keresetek reálérték-emelkedését. A miniszter hozzátette, hogy az elmúlt két évben a törvényben rögzített kötelezettségén kívül a kormány további 76 milliárd forintot fordított a nyugdíjak emelésére saját elhatározásából.
     Harrach Péter ezért nem tartja jogosnak azokat a kritikákat, amelyek szerint a kormány 50 milliárdot elvett a nyugdíjasoktól azzal, hogy nem hajtotta végre a még a Horn-kormány által elfogadott, mintegy 20 százalékos emelést 1999-ben. A javasolt 1,5 százalékos novemberi, januárig visszamenőleges nyugdíjemelés érinti a nyugdíjszerű ellátásokat is.
     Harrach Péter beszámolt arról, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium javasolja a nyugdíj-minimumhoz kötött ellátások ugyancsak másfél százalékos emelését is.
     A miniszter rámutatott: a nyugdíjminimumhoz kötött ellátások mindig januárban, az öregségi nyugdíj legkisebb összegének változása alapján emelkednek. Ezen ellátások esetében pótlólagos, év közbeni emelésre nincs kötelezettsége a kormányzatnak.
     - A nyári, 3,5 százalékos nyugdíjemeléskor egyébként a nyugdíjminimumoz kötött ellátásokban részesülők 7 ezer 500 forintos egyösszegű kompenzációt kaptak - tette hozzá a szociális és családügyi miniszter.

MTI
Vissza a kezdőlapra