Martonyi soron kívüliséget javasolt a kormány terrorellenes határozati javaslatának tárgyalására a Házban
Soron kívüliséget javasol a kormány annak a határozati javaslatnak az országgyűlési tárgyalására, illetve elfogadására, amely a Magyar Köztársaságnak az Amerikai Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről szól - jelentette be Martonyi János külügyminiszter a kabinet keddi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.

    A javaslatban szerepel, hogy az Országgyűlés mélységesen és a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiségellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokokat próbál keresni erre a barbár cselekedetre.

     A határozati javaslat kimondaná, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése az ilyen megnyilatkozásokat ellentétesnek tartja a Magyarország által vállalt és követett értékrenddel, szövetségesi kötelezettségeivel, valamint az egész emberiség alapvető értékeivel. A külügyminiszter hozzátette: egy kis ellenzéki párttól származott egy ilyen megnyilatkozás.

     - Az első pillanatban egyértelmű volt mindenki számára, hogy ez a megnyilvánulás homlokegyenest ellentétes a magyar kormány és a Magyar Köztársaság vezetőinek nyilatkozataival - fogalmazott a külügyminiszter.

     Megjegyezte: a kormány teljes egészében ítéli el ezt a nyilatkozatot, és jelzi, hogy minden szempontból ellentétes a kormány álláspontjával.

     A javaslat szerint az Országgyűlés méltatlannak tartja és elutasítja azokat a próbálkozásokat, amelyek az egész emberiséget megrázó terrorcselekmények és az áldozatok tragédiájának bármilyen pártpolitikai célra történő felhasználására irányulnak.

     Martonyi János közölte: a javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden olyan intézkedést, amely nyomatékosítja Magyarország maradéktalan szolidaritását a terrortámadás áldozatául esett szövetségessel szemben.

     A határozat felhatalmazná a kormányt a washingtoni szerződés 5. cikkében foglalt kollektív védelem jogának érvényesítésére, és arra, hogy Magyarország ez irányú kötelezettségeinek teljesítése érdekében tegyen meg minden szükséges előkészületet.

     A külügyminiszter hangsúlyozta: a továbbiakban minden, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben a parlament jóváhagyását kérik.

     Kérdésre válaszolva közölte: az Amerikai Egyesült Államok eddig nem jelölte meg az esetleges magyar közreműködés konkrét formáját, módját.

     Martonyi János megjegyezte, hogy több alkalommal jelezték már az általános támogatási készséget.A kormány által elfogadott javaslat arra irányul, hogy az Országgyűlés értsen egyet és biztosítsa a támogatását a kormány eddigi lépéseihez, intézkedéseihez, amelyekkel nemzetközi téren hozzájárult a terrortámadás következményeinek kezeléséhez, az ország polgárai biztonságának erősítéséhez.A kormány további támogatást kér a Magyarország területén található amerikai, egyéb szövetségesi és más külföldi érdekeltségű intézmények és állampolgárainak biztonságának erősítéséhez.

     A kabinet tagjai javasolják azt is, hogy a kormány a jövőben minden lehetséges nemzetközi fórumon mozdítsa elő a terrorizmus elleni nemzetközi jogi szabályok szigorítását.

     A kormány a határozatban felkéri az Országgyűlést: értsen egyet azzal, hogy Magyarország szövetségeseivel és partnereivel tovább erősítse az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követően az együttműködést minden területen.

     - A támadás az egész emberiség ellen irányult - áll a határozati javaslatban. Martonyi János szerint ezt támasztja alá, hogy a jelenlegi adatok szerint 62 ország ártatlan polgárainak életét oltotta ki a terror.

     A külügyminiszter kijelentette: a brutális embertelenség nem maradhat megfelelő válaszlépés nélkül. Kifejtette, hogy a barbár és könyörtelen cselekedet elkövetőit fel kell kutatni, hogy tetteikért viseljék a következményeket.

     Martonyi János megfogalmazása szerint a terrortámadás fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra, ezért fokozni kell a terrorizmus elleni, széles körű nemzetközi fellépést.

     A határozati javaslat tartalmazza: az Országgyűlés szolidaritását, feltétel nélküli támogatását és széles körű együttműködési készségét nyilvánítja ki az USA iránt.

     Martonyi János megfogalmazása szerint mindannyian tudjuk, hogy egy hosszú háborúra lehet számítani a nemzetközi terrorizmussal szemben.

     - Egyik oldalon áll az egész emberiség - bőrszínre, vallásra és minden egyébre tekintet nélkül -, a másik oldalon áll egy viszonylag kis számú, nagyon jól szervezett hálózat - mutatott rá a külügyminiszter, leszögezve: biztos abban, hogy ezt a harcot az emberiség fogja megnyerni.

     A külügyminiszter, Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelölt keddi közleményére reagálva, megjegyezte: személyes véleménye, hogy a 2012-es olimpia megrendezését semmi esetre sem befolyásolhatja a tragédia, ami történt.

MTI
Vissza a kezdőlapra