Az OTP Bank készül az euróra
A jövő év elején megszűnő 12 európai deviza bármelyikében a devizaszámlákon elhelyezett összegeket - ha a számlatulajdonos másként nem rendelkezik - az OTP Bank az év végén díjmentesen átszámítja és átvezeti eurószámlára - mondta Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes az MTI-nek.

    Lantos Csaba emlékeztetett arra, hogy Európa 12 országának közismert és népszerű nemzeti valutája - egyebek mellett a német márka, az osztrák schilling, a francia frank, az olasz líra - szűnik meg 2002 elején. A következő évtől az euró lesz az egységes hivatalos fizetőeszköz a Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) tagállamaiban.

     A magyarországi adatok szerint a lakosság a devizaszámlákon elhelyezett összegeket átszámítva 750 milliárd forinttal rendelkezik, amelynek fele dollárban, harmada német márkában, 7 százaléka schillingben van. Becslések szerint 60-70 milliárd forintnyi valutát tartanak otthon az emberek.

     A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy az OTP Bank mintegy 330 milliárd forintnak megfelelő devizabetétet kezel. Ennek több mint 40 százaléka a Gazdasági és Monetáris Unió tagországainak devizája és euró, mintegy 45 százaléka USA dollár, a többi egyéb valuta. Az EMU tagdevizák közül a német márkában nyitott devizaszámlák állománya a meghatározó a legnagyobb hazai banknál.

     Lantos Csaba az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az OTP Bank számítástechnikai rendszereiben már korábban, az euró számlapénz 1999. januári megjelenése kapcsán végrehajtotta azokat a változtatásokat, amelyekkel euróban történhet a számlavezetés, valamint a megbízások teljesítése.A megszűnő nemzeti valutákat 2001 végéig konverziós jutalék felszámítása nélkül lehet befizetni eurószámlára.

     Az EMU tagországokban 2002. január 1-jétől az euró készpénz bevezetésében, a lakosság euró készpénzzel történő ellátásában nagy szerepet szánnak a bankjegyautomata-hálózatoknak. Az OTP Bank több mint 2,8 millió bankkártyát bocsátott ki, amelyek közül 2,6 millió bankkártya nemzetközileg is elfogadott, így külföldön is használható vásárlásra, illetve készpénzfelvételre.

MTI
Vissza a kezdőlapra