Varga István
a Karsai-Medgyessy kézfogóról

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezen a hétvégén Békés megyében két fontos esemény történt. Békéscsabán Orbán Viktor magyar és Dzurinda szlovák miniszterelnök felavatta a szlovák főkonzulátust, Battonyán pedig megtörtént Karsai József és Medgyessy Péter nagy kézfogója.

Kormánypárti képviselőként be kell vallanom, hogy a híradásokban most is eltörpült a miniszterelnökök találkozója a battonyai futballpályán történtekhez képest. Nem csoda, hisz a búzaégető és a bankárból lett szocialista miniszterelnök-jelölt csúcstalálkozóját példátlan hírverés előzte meg. Közel száz busz szállította a megye településeiről a nyugdíjasokat, több ezer adag gulyás és marhapörkölt várta az érdeklődőket. A jó hangulatot pávakör, szájharmonika, köcsögduda és népdal is biztosította. (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Varga Mihály: Ki fizette ezt?) Battonyán megjelent a Szocialista Párt szinte teljes vezérkara és az az országgyűlési képviselő is, aki 1998-ban egyetlenként mandátumot szerzett, mármint választókörzetében egyéniként győzött. Tóth Sándor azért biztos nem örült, hogy győzelem ide, győzelem oda, a szocialista agytröszt úgy döntött, mégsem ő lesz a képviselőjelölt a 2002-es választásokon, hanem a szegények istápolója, a búzaégető Karsai József. Ez utóbbi nem csoda, hisz Karsai úr nem először látja vendégül emberek százait hol a kocsmában, hol máshol; az utóbbi időben azoknak is kifizeti a villany- és gázszámláját, akik ezt elmulasztották.

Tisztelt Képviselőtársaim! Bocsássák meg nekem, hogy nem idézek a most már szocialista képviselőjelölt Karsai úr tíz pontjából; egyrészt azért, mert megteszi ezt helyettem a sajtó, másrészt azért, mert ez programnak kevés, demagógiának meg sok. Ezt követően Karsai úr bejelentette, szólásra emelkedik Magyarország leendő miniszterelnöke, a félszázalékos nyugdíjemelő, a szegények és a leszakadók felkarolója, a nagy rendszerváltó, aki még a Lázár- és a Grósz-kormányban kezdte a rendszerváltozást, a spontán privatizátor, a volt szocialista bankár, Medgyessy Péter. Apropó, képviselőtársaim! Találkoztak már önök szocialista bankárral? Ez szerintem olyan, mint a vegetáriánus oroszlán. (Derültség.)

Kétségtelen, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt, bár csak a gázáremelést és az újabb Bokros-csomagot jelentette be, máris belopta magát a magyar választópolgárok szívébe. Nyilván ennek a virtuális népszerűségnek a fokozására találták ki a hétvégi találkozót a magyar parasztság olyan, bizonyára hiteles képviselőjével, mint a búzaégető és nagyvállalkozó Karsai József. A battonyai kézfogó megszervezésekor azt is figyelembe vették, hogy az elmúlt negyven esztendőben Battonyát először szabadították fel az orosz csapatok, és ez a település a nagy szocialista külpolitikus, Puja Frigyes szülővárosa is. A veterán rendszerváltó Medgyessy Péter a múlt héten még arra is időt szakított, hogy muníciót adjon a státustörvény ellen indított román kampányhoz, hiszen kijelentette, az Orbán-kormánynak az a hibája, hogy nem egyeztetett a román kormánnyal, azonban ezt ő még helyre fogja hozni. (Derültség a kormánypárti oldalon.)

A kissé eklektikus és szaggatott bankárbeszéd meglepetéssel indult, nevezetesen, hősünk megilletődött azon, hogy ilyen szép számú hallgatóság kíváncsi rá, mintha nem tudott volna arról, hogy ki szállította az embereket buszokkal Battonyára. (Derültség.) A szónoklatokban a Szocialista Párt neve nem hangzott el, ezt helyettesítette a "mi" elnevezés, míg a jelenlegi kormánykoalíció az "ők" névmással lett aposztrofálva. A pénzügyminiszteri tapasztalatok bizonyára nem múltak el nyomtalanul, hisz Medgyessy is azonnal megígérte az elmaradt villany- és gázszámlák kiegyenlítését.

Kedves Képviselőtársaim! Tűzött a nap a futballpályára, főtt a sok ezer gulyás és marhapörkölt, és ennek illata ott lebegett a hatezer érdeklődő között, és ekkor kijelentette Medgyessy Péter, idézem: "Az emberek éhesek a nemzeti összefogásra, hozzáértést akarnak, békét, biztonságot. A magyar ember büszke, nem lehet megvenni. Csak ránk lehet számítani." - mondta Medgyessy Péter, és megígérte, hogy véget vet az urambátyámvilágnak.

A mezőgazdaság és vidékfejlesztés legfontosabb pillére a következő, megint szó szerint idézem: "Megállítjuk a válságot, és megindítjuk a fejlődést." (Derültség.) Hogy hogyan, azt nem tudom. Természetesen a jelenlegi kormány pökhendi, urizál, nem segít a szegényeken (Felzúdulás az MSZP soraiban.), és a legfontosabb, visszaköszön: nem szakemberekből áll a kormány, de mi az elmúlt évtizedek harci tapasztalatain megedződve szakemberek vagyunk. Szó se volt a nyugdíjasokról - vagy szó volt a nyugdíjasokról, arról azonban a szónok elfeledkezett, hogy a Horn-kormány ideje alatt 13 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, az elmúlt években pedig 16 százalékkal emelkedett.

Tisztelt Országgyűlés! Bízom benne, hogy az MSZP új csodafegyverei, a búzaégető Karsai, a gyilkosságszakértő rendőrtiszt harcba állításával sem tud még egyszer túljárni a választópolgárok józan eszén, akik velem együtt világosan emlékeznek még arra, hogy mit ígértek a szocialisták 1994-ben, és mit teljesítettek négyéves kormányzásuk alatt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Megkérdezem, hogy a kormány nevében kíván-e valaki válaszolni az elhangzottakra. Megadom a szót Glattfelder Béla államtitkár úrnak. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Halljuk a Bélát! - Keményen!)

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Igazán nehéz helyzetbe hoz, hiszen nehéz arról nyilatkozni, hogy a gulyáságyúk árnyékában éhezők vajon a nemzeti összefogást éhezik és szomjúhozzák-e, vagy pedig teljesen más, sokkal testibb igények kielégítésére van-e szükségük.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, az ön által elmondottak ennél sokkal súlyosabb kérdésre is rávilágítanak. El kell mondanunk, hogy az az MSZP-s képviselőtársunk, aki ebben a választókörzetben nyert korábban, az előző választásokon, egy olyan mezőgazdasági szakértő, akivel bár nagyon sok vitánk volt az elmúlt időszakban, mégsem volt azzal vádolható, hogy véleményének szélsőséges hangon adott volna valaha is hangot. Úgy látszik, az MSZP új stílust választ az agrárpolitikában, egy búzaégetőt helyezett agrárpolitikájának középpontjába. Az én gyerekem nem túl idős még, csupán három év és négy hónapos, de már annyit megtanítottunk neki otthon, hogy kenyeret nem dobunk ki. A kenyér szimbolikus jelentőségű a magyar nép életében, az életet szimbolizálja, és a búza is hasonló jelentéstartalommal bír. Ezért az egészen egyszerű magyar emberek is tudják, hogy a búzát, az élet jelképét tisztelni kell, és ilyen módon elégetéssel politikai célokra felhasználni nem illik. Azt hiszem, nemzeti egyetértést Magyarországon, ne adj' isten, összefogást a lehető legnehezebben éppen a búzaégetés kérdésében lehetne létrehozni.

De nem csak stílusról van itt szó. Úgy látom, sok különbség van a kormánypártok és az ellenzék agrárpolitikai megközelítése között. Az MSZP banki szempontból közelít a mezőgazdaság kérdéseihez, alapvetően pénzintézeti szempontból kezelik a mezőgazdaság kérdéseit, mi pedig a gazdák szempontjából közelítünk a mezőgazdasághoz. Úgy ítéljük meg, hogy nemzeti összefogást agrárkérdésekben csak a gazdákkal közösen lehet kialakítani, csak velük lehet megállapodásra jutni a mezőgazdaság fontos kérdéseiben.

Emlékezzünk vissza, hogy amikor az előző négy évben, először 1997-ben nagyobb érdeklődést kiváltó mezőgazdasági témák kerültek a Ház elé, akkor melyek voltak ezek. Az első az volt, amikor meg akarták vonni a mezőgazdasági őstermelők adókedvezményét, másodszor pedig lehetővé akarták tenni külföldiek és magyar jogi személyek, köztük a bankok, a pénzintézetek földtulajdonszerzését is. A magyar gazdák akkor e két elképzelés ellen, megadóztatásuk ellen, a bankok és a külföldiek földtulajdonszerzése ellen együttesen emelték fel hangjukat, sőt az utóbbi kérdésben a magyar gazdák jelentős akciót is lefolytattak, hiszen az akkori ellenzéki pártokkal közösen, népszavazás kezdeményezése céljából aláírásgyűjtést kezdeményeztünk. Az MSZP támogatóinak akkor 80 százaléka úgy gondolta, hogy nem indokolt a külföldiek termőföldtulajdon-szerzése, és csak 20 százalékuk értett egyet saját pártjuk álláspontjával.

Azt hiszem, a helyzet azóta sem változott. Ha megnézzük a mostani álláspontjukat, ami Battonyán is elhangzott, úgy látom, újra a földkérdés került a viták középpontjába, újra arról kell vitatkoznunk, hogy vajon Magyarországon indokolt-e a külföldiek termőföldtulajdon-szerzése, a bankok földtulajdonszerzése, vagy inkább a magyar gazdák földtulajdonszerzését kellene elsőbbségben részesíteni. A polgári kormány, az azt alkotó pártok ez utóbbi véleményen vannak, és azt hiszem, ezen a véleményen vannak a magyar gazdák is. Remélem, a jövő nem a búzaégetőké, hanem azoké, akik a magyar földtulajdonon szeretnének gazdákként működni, tevékenykedni és a vidéket gazdagítani.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

.Vissza a kezdőlapra