Idegen nyelvű feliratokat
vagy
idegen nyelvű kiszolgálást?

ELNÖK: Ugyancsak napirend utáni felszólalásra jelentkezett Weszelovszky Zoltán képviselő, a Fidesz képviselője: "Vendéglátás és tájékoztatás" címmel. A képviselő urat illeti a szó.

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A jó vendéglátás egyik alapfeltétele a jó tájékoztatás. Ezzel kapcsolatban mondhatnánk, és az ellenzék részéről mondják is, hogy ennek éppen ellene hat az a törvénytervezet, amely többek között a magyar nyelvnek az üzleti feliratokon való használatáról szól.

Nekünk nem ez a véleményünk. Azzal ugyanis, hogy anglomán képet mutatnak a magyar főváros utcái, az idegen nem lesz tájékozottabb, hiszen feltételezhetjük, hogy mindenki érti a használt feliratokat. Azért nem lesz tájékozottabb ettől az idegen, mert az üzlet önmagáért beszél. Ha semmilyen nyelven sincs felírva, hogy ez ékszerüzlet, az meg zöldséges, akkor is bárki nehézség nélkül felismeri. Kívánná-e valaki, hogy mondjuk, Londonban a "pub" felirat mellett a "söröző" szó is megjelenjék a magyar látogató tájékoztatására? Ilyen gondolat senki fejében meg sem fordul, mert a pub lényegét az illata és külleme messziről elárulja, miként az történik a magyar söröző esetében is.

Az angol-amerikai és nemegyszer rosszul fogalmazott vagy rossz írásmóddal felírt, mondhatnánk, gyarmati angol üzletfeliratok tehát nem fokozzák a külföldiek tájékoztatását, legfeljebb nemegyszer lejáratják a magyar nyelvi kultúrát. Ha külföldi Budapestre látogat, többre becsülné a szép üzleti portálokat, az ízléses kirakatokat, az esztétikus magyar üzletfeliratokat. Ez az az utcakép, amely nemcsak kelti a vásárlási kedvet, de megbecsülést is szerezhet.

Természetesen az idegen tájékozódni nem csak vagy elsősorban nem csak az üzletek kapcsán óhajt. Aki ide látogat, annak szüksége van arra is, hogy tudja, hova érdemes elmenni, és oda miként lehet eljutni. Szóval a főváros idegenforgalmi irányításának gondoskodni kellene már a pályaudvarokon, a repülőtereken, a központi tereken nyomban megszerezhető, legalább angol, német és francia nyelven tájékoztató programfüzetekről. Ugyancsak szükség lenne idegen nyelvű térképekre, egy-egy környék, kerület nagyított térképvázlatára, a város legfontosabb útvonalainak idegen nyelvű közlekedési térképeire. A forgalmasabb csomópontokon, hidakon, aluljárókban, metróállomásokon piktogramokkal és jelrendszerekkel kellene útbaigazítani a külföldi vendégeinket.

Minderre már eddig is szükség lett volna, miként arra is, hogy ezeket a közterületi útmutatásokat megfelelő módon vigyázzák és karbantartsák. De ha az elmúlt években tapasztalt módon növekszik idegenforgalmunk, akkor ezek mellett az általános külső tájékoztatások mellett meg kellene adni az élethez szükséges részletesebb tájékoztatást is. Tanuljunk Olaszországtól, mely az európai idegenforgalom egyik központja! Ha ott felütünk egy étlapot, az feltétlenül többnyelvű, és többnyire tartalmazza az adott étel receptúráját is. A magyar étterem, jóllehet nem ritkán angol nevet visel a homlokzatán, ilyen tájékoztató étlappal nemigen rendelkezik. S ma még az is az étterem fokozatától függ, hogy a pincér tud-e megfelelő színvonalon felvilágosítással szolgálni. Legalább alapvető beszédkészséget kellene elvárni az üzleti eladóktól, a szórakozóhelyek személyzetétől, az utcai rendőröktől, hogy tovább ne is soroljuk. Tehát nem az üzletfelirat, hanem az itt jellemzett nyelvi közeg jelenthetné az idegenek kényelmes és kellemes vendéglátását.

Ezt a széles körű nyelvismeretet, miként a finnek példája is mutatja és bizonyítja is, meg lehet szerezni. Ez persze hosszabb és nehezebb feladat, mint külföldiül megadni egy üzlet vagy cég feliratát, de az idegenforgalom fejlődésével erre már ma is szükség lenne. És ha fontosnak tartjuk, ha tudatosítjuk és ennek értelmében cselekszünk, akkor a tíz év múlva az olimpiára érkező idegenek már széles körű tájékoztatási módszertant és nyelvkultúrát találhatnak itt nálunk, Budapesten.

Ez nagyon szép jövőkép, a realizálása ezért is minden erőfeszítést megérdemel.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
 
 

Vissza a kezdőlapra