Kétpárti parlament a láthatáron?
A Medián közvéleménykutató intézet munkatársa volt az Info rádió vendége ma délután az Aréna című műsorban. Legfrissebb méréseik szerint jelenleg a Fidesz vezet 44 százalékkal, s közvetlenül követi az MSZP 41 százalékos támogatottsággal - mindezt a biztosan szavazni hajlandók körében. A két nagyon kívül a pillanatnyi helyzetben más nem jutna be a parlamentbe. Az SZDSZ-nek 4, a MIÉP-nek, FKGP-nek 3, az MDF-nek 2 százaléka van ebben a körben.

Érdekes volt megfigyelni, hogy a riporter és a közvéleménykutató milyen igyekezettel próbálták eljelentékteleníteni a fentieket. Megtudtuk például, hogy a Fidesz eredményében benne van az elnökválasztás hatása, de a Medggyesy hatás most még nem, csak a politikai szezon szeptemberi megindulása után lesz érezhető és fogja megfordítani a jelenlegi állást. Ennek az oka is kiderült: Medgyessy megválasztása után eltűnt, bizonyára a csapat-építéssel van elfoglalva, ennek jön meg szeptemberben a hatása. Hogy ez milyen mérés alapján állítható, arról nem esett szó, sőt kiviláglott, hogy a véleményüket mondják, (ami tudtalevően mindig szabad). Mi is tudjuk, hogy ez a két kiugróan nagy támogatás azt jelenti, hogy a két nagy párt között nyílt a verseny.
Kérdés csak az, hogy a fenti számok hatnak-e az MDF tárgyaló csapatára? Avagy még mindig igényt tartanak a képviselői helyek negyed részére?

Vissza a kezdőlapra