Szabadkán megnyílik a magyar főkonzulátus

Orbán Viktor magyar és Zoran Djindjic szerb miniszterelnök pénteken a vajdasági Szabadkán megnyitja a magyar főkonzulátust. A jugoszláv kormány részéről Goran Svilanovic külügyminiszter vesz részt a külképviselet ünnepélyes megnyitásán, amit összekötnek a Szent István-ünnepi megemlékezésekkel.

A magyar miniszterelnök a főkonzulátus megnyitása előtt tárgyal szerbiai kollégájával a palicsi Kis Vendéglőben, együtt költik el munkaebédjüket.

A magyar főkonzulátus ünnepélyes megnyitóját délután 16 órakor tartják. Ezután a magyar miniszterelnök a szabadkai Szent Teréz templomban részt vesz a Szent István  napi szentmisén. Este a palicsi Sportközpontban kenyérszentelőre kerül sor, s azután Ha majd a béke minden ágyút haranggá visszaönt címmel ünnepi zenés összeállítást rendeznek szabadkai és újvidéki művészek részvételével. Késő este a Palicsi Nyári Színpadon bemutatják Koltai Gábor Sacra Corona című filmjét.

A külképviselet Szabadka egyik legszebb szecessziós épületében, a városközpontban található Lifka-házban kap otthont. A konzulátus feladata lesz a vajdasági magyarság helyzetének, illetve az önkormányzatok és a művelődési élet történéseinek figyelemmel kísérése. A konzuli feladatokat Huszár János látja majd el Szabadkán, aki diplomataként dolgozott a belgrádi nagykövetségen 1994-1998 között.

MTI
Vissza a kezdőlapra