Szájer József az EP Magyarország-jelentéséről
Nem járt sikerrel az MSZP nyílt lobbizása annak érdekében, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarország-jelentésébe kevésbé kedvező megfogalmazások kerüljenek - jelentette ki Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője, az Országgyűlés európai integrációs bizottságának elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A politikus elmondása szerint az MSZP azt szerette volna elérni, hogy a szerdán Brüsszelben elfogadott EP-jelentés a kétéves költségvetéssel, illetve a közmédiumok kuratóriumi elnökségének összetételével foglalkozó részébe Magyarországot elmarasztaló kitételek kerüljenek.

     Szájer József közölte: volt sikeres lobbizás is, hiszen a Fidesz és az MSZP is közbenjárt annak érdekében, hogy a jelentés státustörvénnyel kapcsolatos része ne konkrétan Magyarországgal kapcsolatban, hanem általánosságban javasolja megvizsgálni a nemzeti kisebbségek támogatásának európai gyakorlatát.

     - A kétéves költségvetés kapcsán az MSZP lobbizására a szöveg végül nem az üdvözli, hanem a tudomásul veszi formulát tartalmazza, ám az is szerepel benne, hogy a stabil és előrelátható költségvetési keretek segítik a csatlakozási tárgyalások lezárását - hangoztatta a fideszes politikus.

     Kitért arra is, bár az EP-dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy az elektronikus közmédiumok kuratóriumaiban az ellenzéki pártok küldöttei is kapjanak helyet, az indoklási részben ugyanakkor szerepel: a kialakult helyzet oka az, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak egyetértést elérni saját helyeik elosztásában.

     Szájer József kérdésre válaszolva Szanyi Tibor szocialista képviselőt említette, aki - mint mondta - Elmar Brok EP külügyi bizottsági elnök budapesti látogatása, valamint az EU-Magyarország parlamenti vegyesbizottsági ülésen is nyíltan jelezte az MSZP igényeit a készülő dokumentum egyes szövegrészeire vonatkozóan.

     - Az Európai Parlament jelentése az uniós felkészültséget és a tagsági esélyeket illetően egyaránt rendkívül kedvező képet fest Magyarországról - mondta Szájer József.

     Újabb előrelépésként értékelte, hogy a dokumentum indoklásában szerepel: Magyarország minden bizonnyal a legfelkészültebb tagjelöltek közé tartozik. Hozzáfűzte, az is igen kedvező, hogy a jelentés 2002 végét jelöli meg a csatlakozási szerződések aláírásának végső időpontjaként az újonnan belépő országokkal.

     A korrupcióval kapcsolatban az EP által megfogalmazottakra - amely annak elterjedtségét nyugtalanítónak minősítette - Szájer József elmondta: vannak EU-tagországok, így Belgium, Olaszország és Görögország, amelyek a korrupciós listán Magyarország mögött kullognak.- A jelentés az EU-csatlakozás kérdésében született hatpárti egyetértést, a Munka törvénykönyvének elfogadását, a minimálbér emelését egyaránt üdvözli - közölte a kormánypárti honatya.

     Hangsúlyozta: az ellenzéki pártok szándéka ellenére sem vitatja a jelentés Magyarország megfelelését a koppenhágai politikai kritériumoknak.

     - Összességében a korrupció, a roma kisebbség helyzete, a börtönviszonyok vagy az egészségügyi reform tekintetében megfogalmazott európai parlamenti kritikákra is a kettősség jellemző, azaz a problémák rögzítése mellett a már megtett kormányzati lépéseket elismerő szavak is szerepelnek - mondta Szájer József.

     Arra is kitért, hogy nincs olyan kritikai pontja a jelentésnek, amely egyébként ne lenne része a tagságra felkészülés folyamatának.

     - Az ellenzék eltúlozza a jelentés kritikai elemeit, szerencsére az unió különféle dokumentumai egyre jobb képet festenek az országról - vélekedett a Fidesz frakcióvezetője.

MTI
Vissza a kezdőlapra