Új csődgondnok az SZDSZ élén
Kuncze Gábor megválasztása nem okoz meglepetést senkinek. Még az sem, hogy nem volt ellenszavazat.

Az viszont elgondolkodtató, hogy Demszky nem jelent meg, csak levélben küldte el támogatásának ígéretét. Talán az is jelzés értékű, hogy Hack Péter nem jelöltette magát az ügyvivői posztra. Ez jelentheti azt, hogy a Hit Gyülekezete is elpártol a szabadmadarasoktól, de azt is, hogy ezek után még gátlástalanabbul mosódhat össze a két szervezet a végeken.
Az új ügyvivői testületre leadott szavazatok a következők:

fővárosi tagságra: Pető Iván (569 szavazattal), Szent-Iványi István (474), Magyar Bálint (422), Zwack Péter (380), Horn Gábor (302) és Eörsi Mátyás (259);
vidéki tagságra: Kis Zoltán (444), Fodor Gábor (441), Kóródi Mária (284), Gusztos Péter (269), Wekler Ferenc (235), Gulyás József (228). A testületnek összesen 12 tagja van az elnökkel együtt.

A posztra egyedüliként jelölt pártelnök 586 szavazatot kapott. Ellenszavazat egy sem. Kuncze Gábor megválasztása után megköszönte a küldöttek támogatását, és finoman elhatárolódott elődjétől: elmondta, ő ezt biztosan végig akarja csinálni, nem fordít hátat a munkának.

Kuncze beszéde körvonalazta a kampány várható irányát. Szerinte az SZDSZ-en  múlik az ország jövője. Ezt Giczy is szívesen mondogatta. És jöttek a szokásos hazugságok. Kuncze szerint a jelenlegi kormány a kátyúba tolta a szekeret. (Jó politikát csak a tények alapján lehet folytatni, s ha a valóságot az ellenzék feketére festi, attól az még nem lesz az. De senki ne becsülje le az SZDSZ média erejét!)

Az egykori belügyminiszter szerint a kormány a felelőtlenség kormánya, hisz ki felel azért, hogy minden évben alacsony inflációt hazudnak, miközben a drágaság három éve nem csökken, az árak emelkedése 10 százalék fölötti. Megítélése szerint felelős nincs, van helyette viszont a valóságot helyettesítő propaganda, amiért az adófizetők fizethetnek.

A kabinet nem tudta elviselni, hogy tőle független intézmények is léteznek, ezért bedarálta az ügyészséget, támadta a független jegybank elnökét, megroppantotta az ombudsmani intézményrendszert. Kuncze a célok között említette, hogy legyen Magyarország félelem nélküli ország, ahol nem kell attól tartani, hogy jön az APEH, ha nyilvánosan bíráltuk a kormányt.

Nem érdemes a fenti torzítások mindegyikét cáfolni. Egyre azonban rámutatok: Az SZDSZ folyamatosan félt az APEH szigorától. Adózni senki nem szeret, ez a felütés tehát az emberek rosszabbik énjére támaszkodik - sajnos lehet komoly vonzereje. Ugyanakkor a vállalkozói réteg nem szokott nyíltan politizálni, a politikusok meg általában nem érnek rá vállalkozni. Kik is tehát azok, akiknek félniük kell a kormány-bírálatot követő APEH vizsgálattól? Csak nem adócsalók az ellenzéki politikusok? Bizony Kuncze "nagyívű beszéde" felér egy beismerő vallomással.

Kuncze természetesen kijelentette, meg van győződve, hogy a kormány leváltható. Nos, a mai nap után ez még kevésbé valószínű, mint tegnap.

Surján László
Vissza a kezdőlapra