SZDSZ közlemény - a Fidesz "pénzügyi vallásháborúja" ellen
     A Fidesz-kormány újabb diszkriminatív intézkedést rejtett el "a pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról" szóló újabb salátacsomagban. A javaslat 157. paragrafusában suttyomban módosítani kívánják az egyházfinanszírozási törvényt.

     Míg a hatályos törvényben az egyházaknak szóló egyszázalékos átutalásokat a lehetséges átutalások 50 százalékáig egészíti ki a állam (így szerepelt ez a "vatikáni megállapodásban"), ezt most 80 százalékra emelik.

     Ez azt jelenti, hogy az egyházak megkapják a pénz 80 százalékát annak ellenére, hogy négy év után is csupán az adózók kevesebb mint 20 százaléka tartja fontosnak, hogy valamely egyház javára rendelkezzék adójának egy százalékáról.

     A módosítás legfontosabb eleme, hogy míg a hatályos törvény szerint az állami kiegészítést a ténylegesen rendelkezők arányában osztanák el az egyes egyházak között, a módosítás szerint ez a népszámlálási adatok szerint történne.

     Ez a módosítás azt jelentené, hogy az Országgyűlés egy önkéntes népszámlálási adatszolgáltatáshoz súlyos pénzügyi következményt fűz.

     Köztudott, hogy a népszámlálási adatszolgáltatást elsősorban azoknak az egyházaknak a hívei tagadták meg, amelyek a múltban vagy a jelenben üldöztetésnek, politikai támadásoknak voltak, illetve vannak kitéve: a zsidó egyház és a kisegyházak hívei.

     A Fidesz-kormány által kezdeményezett módosítás ezért a múltbeli, illetve jelenlegi politikai diszkriminációt pénzügyi diszkriminációvá alakítja át.

     A Szabad Demokraták Szövetsége a kormány diszkriminatív kezdeményezését, amely az évek óta tartó fideszes pénzügyi vallásháború folytatása, felháborítónak tartja és a leghatározottabban elutasítja.

Országos Sajtószolgálat

Vissza a kezdőlapra