Az SZDSZ önállóan indul a választásokon
Az SZDSZ önállóan indul és állít listát a jövő évi választásokon - közölte Kuncze Gábor, a párt elnöke a szabad demokraták országos tanácsának ülése szünetében szombaton, Budapesten.A pártelnök a Fidesz-MDF-megállapodás értékelése kapcsán leszögezte: az SZDSZ járhatatlannak lát a maga számára minden olyan döntést, vagy utat, melynek következtében a pártelit beül a parlamentbe és mögötte pedig megszűnik a párt.

Mindenki, akinek füle van, érti, hogy ez a nyilatkozat az MDF ellen irányul. Ám maga a nyilatkozó ki sem ejtette az MDF nevét, nem támadott közvetlenül senkit, azaz nem váltotta ki azt, hogy egyesek védelmére kelljenek a politikai ellenfélnek. A gondolat - amelyet nem mondtak ki, azaz nem rágtak szájba, - a hallgatóban születik meg. Mintegy a saját gondolataként fogja fel az ember, s aki nincs bent a történésekben, aki nem elkötelezett az ügyben, sajátjaként fogja számon tartani, s persze el is fogja hinni. A nyilatkozatnak az a része, amely a pártelit parlamentbe üléséről, illetve be nem üléséről szól, kifejezetten mesteri: ezáltal a nyilatkozó még inkább vonzóvá festi magát a hallgatók előtt. A nyilatkozat egésze azt üzeni: az MDF csak önérdekből cselekedett.

Az ilyen nyilatkozatok ellen nincs közvetlen védekezés. Jogilag, etikailag támadhatatlan. Két dolgot azért tehetünk:
1.) rámutatunk a csalafintaságra;
2.) világossá tesszük az emberek előtt, hogy az MDF-Fidesz szövetség mindkét fél részéről kompromisszum. Épp azt bizonyították be a szövetkező pártok, hogy a közös cél elérése fontosabb, mint a párt önérdeke.
Kuncze érve azért sem áll, mert azokat a feltételeket, amelyeket az MDF támasztott, nem a pártelit, nem a frakció, hanem a "talpasok" gondolkodását képviselő Országos Választmány egyhangú határozata fogalmazta meg, s a Fidesz az ő kívánságaikat teljesítette. Mindezt persze Kuncze is tudja, s valószínűleg azok a politológusok is, aki most az MDF beolvadásáról, leányvállalattá alakulásáról szónokolnak. A tények ellenére az agymosási kísérlet folytatódik...

Kuncze Gábor kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy nem született döntés az SZDSZ és az MSZP esetleges második fordulós együttműködéséről.Hozzátette: a két párt, egymástól függetlenül, azonos választási célt jelölt meg, nevezetesen, hogy le akarja váltani a jelenlegi kormányt.
     - Ez kijelöli a lehetséges együttműködés kereteit, azonban ezzel kapcsolatos tárgyalások sem a párton belül, sem az MSZP-vel nem folynak - fűzte hozzá Kuncze Gábor.

Ezen az alapon persze a MIÉP éppúgy partnere az SZDSZ-nek, mint akár a Munkáspárt is. Ha az SZDSZ-ben az ellenfelem ellenfel a barátom elvet vallják, furcsa társaságba keverednek, - e körben Torgyán úrról sem lehet most megfeledkezni.

Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy a helyi szervezetek több mint 130 helyen határoztak a választásokon indítandó jelöltek személyéről.

Ami számunkra azt is jelenti, hogy a munka egy jelentős része még hátra van (46 körzet), s figyelemre méltó volt, hogy a pártelök igen óvatosan fogalmazott, amikor azt mondta: lehetőleg minden körzetben akarnak indítani. Bizony, még az is megeshet, hogy a kopogtatók begyűjtése sem lesz gond nélküli.

Kuncze Gábor megjegyezte, hogy az SZDSZ politikai vitanapot kezdeményezett a kormány beszámoltatására. Mint mondta, úgy vélik, hogy jelenleg a parlamentben nincs meg a lehetőség a fontos kérdések felvetésére.

A témával kapcsolatban Szentiványi frakcióvezető azt nyilatkozta az Info rádiónak, hogy a parlament mai aránytalanságait jól mutatja a múlt hétfői eset: a miniszterelnök egy órán át beszélt, míg neki csak nyolc perc jutott.
Emlékeztetnünk kell, hogy az erre vonatkozó rendelkezések az MSZP-SZDSZ kétharmados többség alatt alakultak ki.

Vissza a kezdőlapra