Döntő ütközetet nyert az MKP
Az igaz nyertes: Szlovákia

Surján László beszélgetése Duka-Zólyomi Árpáddal

SL.: Fényes sikernek látszik a szlovák parlamenti döntés a hatáskörökről. Ön hogyan értékeli a helyzetet?
DZÁ.: Döntő ütközetet nyertünk, de a "háborúnak" nincs vége. Még több törvényre van szükség, de biztató, hogy azok is jó állapotban vannak.
SL.:Mondhatjuk-e, hogy a Magyar Koalíció Pártja erőteljes fellépése nélkül Szlovákiának nem lenne európai szintű önkormányzati törvénye, s ezáltal nem lenne esélye sem az Európai Unióba való belépésre?
DZÁ.: Ha ezt mondjuk, igazat mondunk.
SL.: Azt jelenti-e ez, hogy ma minden szlovák önkormányzat hálás kell legyen az MKP kemény fellépésének?
DZÁ.: Az MKP valóban felértékelődött, nemzetközileg és belföldön is. Szlovákia sokat köszönhet nekünk.
SL.: Megerősödött-e ezáltal a koalíció?
DZÁ.: Mi mindenképp megerősödtünk, s talán a többiek is. Azok, akik kikacsingattak a koalícióból, most talán rájöttek, hogy az ellenzékkel való összefogás a pusztulásba visz. Bizakodó vagyok. A szeptember 30-i határidőt ugyan nem szó szerint nem fogjuk tartani, de lényegileg igen. Be is fejezhettük volna időre a dolgot, ha az Európa Tanács parlamenti közgyűlése miatt nem jönne egy hét parlamenti szünet.
SL.: Ezt az utóbbi figyelmességet irigylem, a magyar parlament ülésezni fog a jövő héten, s ez nem kis nehézséget okoz a kormány oldalon. Ám ettől függetlenül is gratulálok az elért eredménynek, és remélem, hogy a folytatás is sikeres lesz, beleértve a megyehatárok néhány év múlva esedékes rendbetételét. Képviselő úr, köszönöm a beszélgetést.
DZÁ.: Örülök, hogy a MHL olvasói is megismerkednek  a véleményemmel.
 
 

Vissza a kezdőlapra