UNESCO világörökség listán 
egy magyar villamosmérnök munkája a modern televíziózás alapjairól
Az UNESCO felvette egy magyar villamosmérnöknek a modern televiziózás alapját lefektető dokumentációját a szervezet világörökség-programján belül a Világ Emlékezete (Memory of the World) listájára - tudatta a Levéltár csütörtökön közleményben az MTI-vel.

    A Magyar Országos Levéltár aznap kapta meg az UNESCO vonatkozó oklevelét.

     Az UNESCO világörökség-programja keretén belül felállított "Memory of the World" regiszterének célja, hogy listába vegyék a jelentősége miatt világörökségnek minősített dokumentációk gyűjteményét.

     A felterjesztett dokumentum az elfogadását követően bekerül a registerbe és megjelenik az UNESCO internetes portálján: www.unesco.org/webworld címen.

     Magyarország múlt év decemberében e céllal terjesztette be Tihanyi Kálmán európai hírű villamosmérnöknek a Magyar Országos Levéltárban őrzött szabadalmi hivatali aktáját, amelyben Tihanyi a modern televiziózás mai is érvényes alapvető elméletét és a gyakorlati kivitelére vonatkozó javaslatait fogalmazta meg.

     A tőle megvásárolt szabadalmak alapján fejlesztette ki a Radio Corporation (RCA) a mozgó alkatrészek nélküli elektronikus televízió adó és vevő rendszerét, amely az 1930-as évektől világszerte elterjedt.

     Tihanyinak a Magyar Országos Levéltárban örzött anyaga az első olyan magyarországi, levéltárban őrzött dokumentum, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított - állt a közleményben.

MTI
Vissza a kezdőlapra