Magyar székházavatás Ungváron
Ungváron felavatták pénteken a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) az Illyés Közalapítvány támogatásával vásárolt székházát. A kárpátaljai megyeszékhely kertvárosában található, most felavatott központ magyar közösségi házként is fog működni. Az épületben a MÉKK mellett helyet kapnak más kárpátaljai és ungvári magyar szervezetek is.

    A székház könyvtárában már elkezdődött a Kárpátalján kiadott magyar nyelvű könyvek, újságok, időszaki kiadványok összegyűjtése. Az épületben tanácskozóterem és vendégszoba segíti majd a magyar rendezvények megtartását. A MÉKK székháza jogilag az ungvári református egyházközség tulajdonát képezi, ám azt az egyház 99 évre a magyar szervezet használatába adta.

     Avató beszédében Somogyi László ungvári magyar konzul méltatta a MÉKK sokirányú, a kárpátaljai magyarság művelődési életének, nemzetiségi érdekvédelmének és gazdasági tevékenységének a szervezésében vállalt szerepét. Ehhez a közösségi szerepvállaláshoz nyújt majd biztos hátteret az anyaország támogatásával létesült székház, amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság megőrizze önazonosságát és szülőföldjén találja meg boldogulását - hangsúlyozta a magyar diplomata.

MTI
Vissza a kezdőlapra