A francia szenátus elnöke Budapesten

Christian Poncelet Orbán Viktor kormányfővel és Áder János házelnökkel folytatott megbeszéléseket

A francia szenátus elnöke elismeréssel szólt a magyar kormány terrorizmus elleni lépéseiről azon a megbeszélésen, amelyet pénteken Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott.

Christian Poncelet külön kiemelte a magyar miniszterelnök nyilatkozatait mondván, hogy Kelet-Európából tőle hallotta a leghatározottabb és leginkább előremutató megnyilatkozásokat a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatosan.
A francia szenátus elnöke szerint Magyarország az első helyen szerepel az európai uniós csatlakozásra váró országok között.

Hangsúlyozta: Franciaország azt az álláspontot képviseli, hogy a legfelkészültebb országnak nem kell bevárnia a többi tagjelöltet.

Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország 2002 végére készen áll a csatlakozásra. Megjegyezte, hogy akkor majd eljön az "igazság, vagy az igazságtalanság pillanata".

A francia politikus értékelte Magyarországnak a külföldi adósságok törlesztésére tett erőfeszítéseit is.
Orbán Viktor tájékoztatta a szenátus elnökét a kormány döntéséről, miszerint Magyarország külföldi adósságát mostantól nem újonnan felvett hitelekből, hanem a devizatartalékaiból fizeti vissza.

A miniszterelnök megerősítette korábbi ígéretét egy francia nyelvű magyarországi egyetem létrehozására.
A sajtóiroda tájékoztatása szerint Orbán Viktor a tervek szerint december 10-11-én Párizsba látogat, és programja során felkeresi a francia szenátust is.

Legfőbb vágyunk, hogy Magyarország a lehető leghamarabb csatlakozzon az európai Unióhoz - hangsúlyozta Christian Poncelet, a francia szenátus elnöke újságírók előtt azután, hogy megbeszélést folytatott Áder Jánossal, az Országgyűlés elnökével.

Christian Poncelet elmondta, hogy jelenleg zajlik Budapesten a francia és a magyar önkormányzatok fóruma, ebből az alkalomból látogatott a szenátus delegációja Magyarországra.

A szenátus elnöke emlékeztetett arra, hogy a francia államfő és a miniszterelnök már a nizzai szerződés megszületésekor leszögezte: a legfelkészültebb tagjelöltek esetében gyorsítani kell a csatlakozást.
Örömét fejezte, ki hogy Magyarország az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett számos fontos területen - például az adósságállomány csökkentése, az infláció megfékezése, valamint a kereskedelem kiegyensúlyozottsága terén - az uniós követelmények teljesítése érdekében.

- Ezért nem kívánjuk azt, hogy Magyarország hátrányt szenvedjen, mert más országok e területeken nem állnak olyan jól - hangsúlyozta a szenátusi elnök.

Áder János a tájékoztatón rámutatott arra, hogy a francia szenátus valamennyi pártja támogatja Magyarország EU-csatlakozását.

Fontosnak nevezte, hogy a szenátus elnöke megerősítette országa elkötelezettségét a mielőbbi bővítés és a differenciált elbánás mellett.

Hangsúlyozta, hogy soha ilyen intenzívek a két ország kapcsolatai nem voltak, politikai, gazdasági és kulturális értelemben egyaránt.

Mint mondta, az elmúlt években Magyarország Franciaországgal több mint 3 milliárd dolláros áruforgalmat bonyolított. Ezen felül mintegy 2 milliárd dollár értékű francia működő tőke érkezett Magyarországra. Megjegyezte, hogy volt olyan időszak, amikor a Kelet-Európába irányuló francia működő tőke 50 százaléka Magyarországra érkezett.

A francia-magyar parlamenti kapcsolatok a házelnök szerint nagy mértékben segítették azoknak a tapasztalatoknak a megszerzését, amelyek jól használhatóak az uniós csatlakozási tárgyalásokon.

Áder János reményét fejezte ki, hogy Magyarország EU-csatlakozása még Christian Poncelet szenátusi elnöksége alatt megtörténik, és az ő kézjegye szerepel majd a ratifikációs dokumentumon.

A szenátusi elnököt fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök.
 

Vissza a kezdőlapra