Fonákja és színe
Medgyessy fellépés Szegeden, 2001. október 14-én
Medgyessy üzenete
Kritika
A nemzeti közép nem a középpártok szövetkezése, hanem a lakosságnak az a része, amely szeretne békében, biztonságban, családi jólétben élni, az ideológiák nem érdeklik, s nem akarja, hogy megmondják, hány gyereke legyen - mondta Medgyessy Péter vasárnap Szegeden. 
Medgyessy nem veszi figyelembe, hogy a "nemzeti középet"mindig elvek mentén gondolkodott, eszmékben hitt, miközben békét, biztonságot akart. Ezért örült a Fidesz-MDF összefogásnak. A polgári kormány segíti azokat, akik vállalják a gyermeknevelést, de senkinek nem "mondja meg", hány gyereke legyen. 
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, valamint Jancsó Miklós filmrendező a szocialista párt szegedi pódiumbeszélgetésének volt a vendége. Medgyessy Péter kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy pártja a nemzeti közép polgárait akarja megszólítani, szeretne választ adni kérdéseikre, s megteremteni mindazt, amire várnak.
A Medgyessy Jancsó páros a szabaddemokraták világát idézi, részben Jancsó kötődései révén, részben amiatt, hogy leggyakrabban az SZDSZ szokta a művészvilág jeleseit pártpropagandára felhasználni. 
A politikus véleménye szerint bár megtörtént a rendszerváltozás, kialakult a teljesítőképes piacgazdaság, az emberek egy része mégsem érzi ennek eredményeit, mert nem kapott arra lehetőséget, hogy saját sorsán is változtathasson.
Tipikus szocialista szöveg: jól hangzik, de valójában értelmetlen. Ráadásul nem is igaz, sok ember sorsa változott meg, s nem is rossz irányban. Vállalkozók, nagy cégek sikeres alkalmazottjai, stb.
Kifejtette, hogy kasztrendszerré kezd átalakulni a társadalom, amit tűrhetetlennek nevezett, s hangsúlyozta, hogy esélyt, segítséget kell adni az embereknek a minőségi életet biztosító források megtalálásához. 
A társadalom gyarapodó részét kasztnak tekinteni túlzás és igaztalan, ráadásul a társadalmi egyenlőtlenségek kialakulása több szempontból az MSZP-vel kapcsolatos: ők szegényítették el a Bokros csomaggal a családokat és az ő embereik gazdagodtak leginkább.
Vannak olyan helyzetek, amikor az ellentétes oldalon állóknak is le kell ülni egymással beszélni - válaszolt arra a kérdésre, indokolt volt-e találkozót kezdeményeznie a miniszterelnökkel az amerikai terrortámadás után. Majd úgy folytatta: ritka pillanatok ezek, nem is kell gyakran megtenni, de amikor látható, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben számolni kell stabilizáció-ellenes törekvésekkel is, s olyan lépéseket kell tenni, amelyek hosszú távon befolyásolják az ország sorsát, a következő időszakot meghatározó politikusoknak bizony le kell ülni egymással és beszélgetni kell. 
A párbeszéd lehetőségét a szocialista oldal zárta el, még 1998-ban, amikor Nagy Sándor nem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot Szájer Józseffel.

Már kérdés, hogy Medgyessyt mennyire lehet a következő időszak meghatározó politikusának tekintetni. Ha nyerne, talán, ha veszít, akkor biztosan nem.

A politikai stílussal kapcsolatban Medgyessy Péter úgy vélekedett: lehet kemény és kellemetlen mondanivalót is kulturált módon közreadni, abban az országban, amely európainak mondja magát, a politikusoknak is annak kellene lenni. A szocialista miniszterelnök-jelölt szerint a jelenlegi politikai stílus elfogadhatatlan, más kell, mert az emberek nem szeretik, sőt utálják a pökhendiséget, a kiosztást, az agresszivitást, helyette normális békés világot szeretnének. 
Medgyessy nyíltan nem vádol, de közvetve a Fidesz-re vonatkoztatja a pökhendi, kiosztó, agresszív jelzőket. Ám valójában az ilyen magatartás az MSZP sajátja. A Fideszt a parlamenti viták és a média támadások során a "mondj igazat, betörik a fejed" közmondás jellemzi.
Jancsó Miklós ezzel kapcsolatban megjegyezte, saját szakmájában azt mondják, hogy a stílus maga az ember. - Orbán Viktor konfrontatív alkat, ez ebben a huzatos országban igazából nem nagyon szerencsés - tette hozzá. 
Riogatás. Az országnak ráadásul egyre kevésbé "huzatos". Nem Orbán Viktor szókimondásától és egyenes jelleméttől, hanem a mindenki kiszolgálására kész szolgalelkektől kell félteni az országot, épp az Uniós tárgyalások alatt.
Majd elmondta, azért fogadta el a meghívást a pódiumbeszélgetésre, mert Medgyessy Péter és Kovács László szocialista pártelnök úriember-karakterét különleges új érának, lélegzetnek érzi. Jancsó Miklós kifejtette továbbá: Medgyessy Péter a párbeszéden alapuló politizálást szeretné bevezetni, s igaza is van, mert "mindenkinek tele a hócipője" azzal, ami jelenleg van, különösen az amerikai terrortámadás óta, amikor a konfrontáció történelme kezdődött. 
Az ízlések és pofonok különbözők, az "úriember" szóról nekünk nem Kovács vagy Medgyessy jut eszünkbe. S ha már a stílus maga az ember, a hócipőzés sem igazán helyénvaló kifejezés. 

Elképesztően aljas dolog az amerikaiak sokak által nem szeretett, de többé-kevésbé világszerte elfogadott konfrontációját egybe mosni Orbán Viktor személyiségével.

A filmrendező hangsúlyozta, hogy furcsa nép ugyan a magyar, de nem buta, tud majd választani, s valószínűleg nem a konfrontáció mellett dönt, ezért fog az MSZP-re szavazni. Medgyessy Péter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy pártja meg fogja nyerni a választásokat.
A Fidesz és Orbán Viktor melletti döntés a polgári értékrend, az igazságosság, a család nyugalma és jobb megélhetése, a munka megbecsülése, a bérek emelkedése, a gazdaság növekedése melletti kiállás, nem a konfrontáció támogatása.
MTI, 2001. október 14.
Surján László
Vissza a kezdőlapra