Péterfalvi Attila az adatvédelmi biztos
Az Országgyűlés kedden 325 igen szavazattal 7 ellenében Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztossá választotta hat évre. Az új ombudsman, akit titkos szavazással választott meg a Ház, letette az esküt a parlament előtt. Péterfalvi Attila legfeljebb kisebb hangsúlyeltolódásokat tart elképzelhetőnek szakmai munkássága során elődje, Majtényi László tevékenységéhez képest.

    Majtényi László júniusi leköszönése óta a köztársasági elnök két alkalommal is élt a jelölés jogával, ám az Országgyűlés sem Maczonkai Mihályt, sem Berki Ádámot nem választotta meg adatvédelmi biztosnak.

     Péterfalvi Attila 44 éves főiskolai docens, ügyvéd 1981-ben szerzett diplomát az ELTE Állam és Jogtudományi Karán. A Veszprémi Városi Tanácsnál igazgatási előadóként dolgozott 1981. és 1983. között, majd 1986-ig a város közúti igazgatóságánál osztályvezető-helyettesként, azt követőn az Államigazgatási Főiskolán oktatóként tevékenykedett.

     Péterfalvi Attila 1991-ben NATO-ösztöndíjjal Torontóban és Washingtonban tanult adatvédelmet. Közvetlenül a rendszerváltás előtt társas ügyvédi irodát alapított, 1996. és 2000. között választottbíró volt a Magyar Kézműves Kamara mellett szervezett Választottbíróságon és 1996-tól az adatvédelmi biztos külső szakértőjeként is tevékenykedett.

     Szakmai önéletrajzában kitér arra, hogy az Államigazgatási Főiskolán a személyiségi jogok és az adatvédelem összefüggéseit vizsgálta, az 1980-as évek óta pedig a Központi Statisztikai Hivatal felkérése alapján részt vett az első - a rendszerváltás következtében be nem terjesztett - adatvédelmi törvényjavaslat elkészítésében, véleményezésében.
 

NYILATKOZOTT AZ ÚJ ADATVÉDELMI BIZTOS

     Pétertalvi Attila adatvédelmi biztossá választását követően kedden újságíróknak nyilatkozva elmondta: nincs olyan elképzelése, hogy bármit is másként kellene tennie, mint elődjének. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a korábbiaknál némileg aktívabban éljen az adatvédelmi biztos jogszabály-véleményezési, jogszabály-kezdeményezési jogával.

     Péterfalvi Attila jelezte, hogy várhatóan már szerdán elfoglalja hivatalát.

MTI
Vissza a kezdőlapra