Áder János római tárgyalásai
Az 1956-os magyar forradalom évfordulója és Magyarország európai uniós csatlakozása egyaránt Áder János szerdai római programjának a témája volt: a magyar Országgyűlés elnöke emléktáblát avatott az olasz fővárosban, majd az olasz parlament képviselőivel, illetve a szenátus elnökével találkozott.

    Áder János, aki kétnapos látogatásra érkezett az olasz fővárosba, hogy részt vegyen a forradalom 45. évfordulójának római megemlékezésein, szerda délelőtt emléktáblát avatott a Via dei Cestari 34. szám alatt. A táblát annak az emlékére készítette Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, hogy 1956 után ez az épület adott otthont a menekült magyar diákok kollégiumának.

     Annak idején az olasz kormány és a Vatikán közös költségén vásárolták meg a házban lévő kétemeletes lakást azoknak a magyar fiataloknak, akik a forradalom bukása után Olaszországban akarták folytatni tanulmányaikat.

     A viharos múltról való megemlékezést délután a jövendő európai integráció témája váltotta fel. Erről beszélt a házelnök az olasz képviselőház és a szenátus külügyi és európai integrációs bizottságainak a tagjaival. Mint Áder János az MTI-nek elmondta, az olasz vendéglátók elismerték, hogy Magyarország a legfelkészültebb EU-tagjelölt, a csatlakozásra váró országok közül a magyaroknak sikerült lezárniuk a legtöbb tárgyalási fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon.

     - A legtöbb kényes kérdést éppen a mi országunk volt képes maga mögött hagyni ezeken a tárgyalásokon - mondta a magyar parlament elnöke, aki szerint emiatt van esélyünk arra, hogy a jövő év végén minden fejezet lezárható legyen, s hogy a magyar parlament befejezhesse a jogharmonizációs munkát.

     "Innentől már nem rajtunk múlik, hogy mikor leszünk az Európai Unió tagjai" - mondta Áder magyar újságíróknak. A házelnök felhívta az olasz honatyák figyelmét arra, hogy e téren nemcsak Magyarországnak, hanem az európai integrációs szervezetnek is vannak tennivalói. Hiszen éppen az egyik legfontosabb kérdésben, a mezőgazdasági támogatások témájában például az EU még mindig nem alakította ki egységes álláspontját. Egyebek között ezért nem tudunk még hozzákezdeni az érdemi tárgyalásokhoz erről a témáról - fűzte hozzá.

     Ezek a kérdések kerültek terítékre az Áder János és az olasz szenátus elnöke, Marcello Pera között lezajlott délutáni megbeszélésen.

     A parlamenti program után a házelnök megtekintette a nemrég megnyitott vatikáni magyar kiállítást, amely a magyar kereszténység ezer évét mutatja be több mint kétszáz értékes műtárgy és dokumentum révén. A látogatást Németh László, a Pápai Magyar Intézet rektora vezette.

     Áder János csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezendő ünnepi megemlékezésen vesz részt a képviselőház épületében, a Montecitorio Palotában, s ezen jelen lesz Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök is.

MTI
Vissza a kezdőlapra