Tőkeinjekció a mezőgazdaságnak - Vonza András az új agrárhitel-rendszerről
Az új agrárhitelezési-rendszer révén olyan tőkeinjekcióhoz jut a magyar mezőgazdaság, amelyre sem a rendszerváltozás előtt, sem azt követően nem került sor - mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Vonza András, földművelésügyi miniszter. A miniszter közölte, hogy az új hitelezési rendszernek köszönhetően számításaik szerint jövőre több mint 100 milliárd forint tőke áramlik az agráriumba.

    Az agrárhitelezési-rendszert, külön mezőgazdasági fejezetként, beemelték a Széchenyi Tervbe is. Az új fejezethez az első félévben 4 milliárd, a másodikban pedig 6 milliárd forintot különítenek el költségvetésből - mondta Vonza andrás.
     A miniszter beszámolt arról, hogy a családi kedvezményes hitelekhez azt követően lehet hozzájutni, hogy a megyei FM-hivatalok elfogadják az igénylők családi gazdálkodó státusát.
     A 22,6 milliárd forint állami garancia mellett kidolgozott agrárhitelezési-rendszer részleteiről szólva a miniszter elmondta: hitelt a 300 hektárnál nem nagyobb területen gazdálkodó családi vállalkozások, egyéni vállalkozók, őstermelők, illetve jogi személyiségű kis- és középvállakozások kaphatnak. A pénzt földvásárlásra, telephely-kialakításra, ültetvénytelepítésre, új gépbeszerzésre, illetve tartós forgóeszköz - például öt évnél újabb gépek - beszerzésére költhetik.
     Földvásárlási célú hitelt csak a családi gazdaságok vehetnek igénybe saját erő nélkül. A 100 hektáros birtok kialakításáig a kamat 0 százalékos, ennél nagyobb terület esetében pedig 50 százalékos kamattámogatást nyújtanak. A hitel összege 1 milliótól 300 millió forintig terjedhet, a futamidő pedig 5 és 20 év közötti lehet.
     A miniszteri tájékoztató szerint a telephely-kialakításhoz, ültetvénytelepítéshez, új gépbeszerzéshez, valamint a tartós forgóeszköz beszerzéséhez már nem csak a családi gazdaságok vehetnek fel hitelt. Ennek az összege 10 és 300 millió forint között lehet, amelyet 7 százalékos alapkamat terhel. Ehhez 50, 75 és 100 százalékos kamattámogatás jár.
     Vonza András közölte azt is, hogy 13,3 milliárd forint értékben meghirdették az úgynevezett zöldhitelt, amely az őszi és a tavaszi gabonavetést támogatja, továbbá 3 milliárd forintot fordítanak a minőségi termelést elősegítő támogatásokra.
     A hitelrendszer további kidolgozásával és a hitelek folyósításával a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot bízta meg.

MTI
Vissza a kezdőlapra