Barankovics Istán újratemetése
Egy olyan ember emléke előtt hajtunk fejet, akinek munkássága fontos lépés volt nemzetünk hazafelé, a közös és megtartó értékek hazája felé vezető útján - mondta Áder János csütörtökön a Fiumei úti sírkertben, Barankovics István újratemetésének ünnepélyes ceremóniáján.

(MTI fotó)
   Az Egyesült Államokban elhunyt egykori kereszténydemokrata politikus magyarországi újratemetéséről a kormány döntött.

     Az Országgyűlés elnöke emlékező beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború után Barankovics István, a Demokrata Néppárt vezetőjeként maga is a remény hírnökei közé tartozott. Mint mondta: a politikus a józan többséggel együtt vallotta, hogy a demokrácia rendet kell jelentsen a szabadságban és szabadságot a rendben. Áder János szavai szerint azonban Sztálin legjobb tanítványai, a magyar szocialisták voltak azok, akik választási csalással hatalomra kerülve később markukba kaparintották a magyar polgárok millióinak sorsát.

     - A nemzeti szocialista rémuralom után a szocialista önkény képviselői tenyereltek rá országunkra, és ennek a tenyérnek a nyomát még ma is, még most is érezzük - jelentette ki a házelnök. Áder János hangsúlyozta, hogy a szocialisták győzelmét követően a polgári értékrend képviselőire csakhamar ráaggatták a szélsőséges csőcselék, a klerikális reakció, fasiszta jelzőt, és Barankovics István pártjára is ez várt.

     A parlament elnöke a magyar történelem különös jellegzetességének nevezte az újratemetéseket. Ezek a ceremóniák szerinte arról vallanak, hogy a nagy eszmék áldozatok nélkül nem győzhetnek.

     - Sosem voltunk híján nagy eszméknek és nagy embereknek, akik a legádázabb időkben is kiálltak vállalt értékrendjük, az egyetemes keresztény és polgári értékek mellett - fejezte be beszédét Áder János.

MTI
Vissza a kezdőlapra