Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban
Becket Szent Tamásra, a XII. században élő Canterbury érsekre, vértanúvá lett főpapra és diplomatára emlékeztek szombaton Esztergomban a róla elnevezett hegyen álló kápolnánál.

    Az ökumenikus imádságon Ladocsi Gáspár püspök Becket Tamás három erényét emelte ki: hűséget a barátságban, állhatatosságot a hivatásban és határozottságot, tisztán látást a döntésekben.
     II. Henrik angol király kancellárja átlátva az emberi érdekeken, népe és egyháza érdekeit szem előtt tartva hozta meg döntéseit - hangsúlyozta.
     A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány rendezvénye a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolában emléküléssel folytatódott.
     Itt Mikola István egészségügyi miniszter Közös keresztény gyökerek és az új Európa címmel megtartott előadásában a 800 évvel ezelőtt történtekre emlékezve fölidézte Becket Tamás és Bánffy Lukács esztergomi érsek párizsi találkozását, mely által - mondta - két európai léptékű és nagyságú ember alkotott hidat a kontinens fölött.
     Ezzel is bizonyították: a távolság legyőzhető, ha az embereket a hit, a tiszta szeretet és az őszinte barátság hatja át - mutatott rá.
     Thomas Glaser, az Európai Unió és az Európai Bizottság Magyarországi delegációjának tanácsosa Becket Szent Tamás mának szóló üzenetéről beszélt, ezek közé sorolva, hogy a közügyekkel kapcsolatos döntéseknél figyelembe kell venni azok etikai és erkölcsi vonatkozásait.
     Becket Tamás korának és a XXI. század Európájában is szükség van egy átfogó erkölcsi keretre; az új Európának közös múltunkban és a közös igazságban kell gyökereznie, mindannyiunk Európája a népek kölcsönös tiszteletén alapul, s a határok átjárhatóságát kínálja a nemzetek állampolgárainak - hangoztatta a diplomata.
     Az emlékülésen Latorcai János országgyűlési képviselő (Fidesz - Magyar Polgári Párt) a rendezvény előzményeiről szólt.
     Esztergomban Lékai László bíboros 1981-ben szervezett első alkalommal megemlékezést Becket Szent Tamás tiszteletére; néhány év kihagyással, kilenc évvel ezelőtt szervezték meg ismét a megemlékezést, s azóta rendszeresek az ünnepségek - mondta el.
     Becket Tamás az egyház szabadsága, a pápa és a papság jogai érdekében harcolt, követelései miatt azonban ellentétbe került a királlyal, II. Henrikkel. Az uralkodó hívei 1170-ben a székesegyházában halálra verték. Három évvel később avatták szentté.
     A szombati esztergomi megemlékezésen közreműködött a magyarországi anglikán közösség fővárosi Szent Margit Kórusa.

MTI
Vissza a kezdőlapra