Orbán Viktor: Bethlen István a harmadik honalapító
Szent István és IV. Béla utáni harmadik honalapítónak nevezte gróf Bethlen Istvánt Orbán Viktor kormányfő szombaton, amikor a Fiumei úti sírkertben felavatta a néhai magyar miniszterelnök síremlékét.

    - Tíz nyugodt év, stabilitás, konszolidáció, szélsőségektől mentes korszak fűződik a nevéhez - emlékezett Orbán Viktor az 1921 és 1931 között miniszterelnökként tevékenykedő Bethlen Istvánra.

     Az időszakra visszagondolva, a kormányfő hangsúlyozta, hogy Bethlen István az első világháború után egy félresikerült forradalom és egy szégyenteljes puccsot követően lett az ország miniszterelnöke. Utalt arra, hogy Magyarország csupán 51 évvel az egykori kormányfő halála után állít síremléket Bethlen Istvánnak.

     Orbán Viktor szomorúsággal emlékezett arra, hogy a XX. század második felében az idegen megszállók egy olyan önfeladó, értékeit felismerni és megbecsülni képtelen rendszert kényszerítettek Magyarországra, amely megtagadta legjobbjait.

     - Reánk maradt tehát a feladat, hogy számba vegyük végre hőseinket, felmérjük kinek, mivel tartozunk és kinek, miért jár köszönet - fogalmazott Orbán Viktor. Álláspontja szerint Bethlen grófnak hálával tartozik a nemzet, hogy abból a kilátástalan helyzetben lévő maradék Magyarországból egy ma is fennálló, és a jövőbe reményekkel tekintő hazát teremtett.

     - Bethlen miniszterelnök református ember volt, akinek hite egyben magyarságát is jelentette - hangsúlyozta a kormányfő.

     A Szovjetunióban, száműzetésben elhunyt egykori magyar miniszterelnök szellemi hagyatékát is felidézte Orbán Viktor. Eszerint Magyarország csak úgy tud beilleszkedni a nyugati világba, ha rendet teremt saját portáján.

     - Félre kell tennünk mindent, ami megoszt bennünket, hogy összefogva alkothassuk meg közös célunkat, a polgári Magyarországot - fejezte be emlékező beszédét a Fiumei úti sírkertben Orbán Viktor.

MTI
Vissza a kezdőlapra