Bulgária
Cár gondok között
Meglepőnek is mondhatjuk a bolgár elnökválasztás eredményét. A felmérések szerint kiegyenlített küzdelemben a szocialisták jelöltje győzött, másodszor is maga mögött hagyva a jelenlegi elnököt.

Az elnök a kereszténydemokraták jelöltjeként nyerte meg első ciklusát. Másodszor azonban függetlennek nyilvánította magát, megkapta a parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arató volt cár támogatását is, tehát győzelme elméletileg nem volt kétséges.

A gyakorlat nem mindig követi az elméletet. A szocialista Georgi Parvanov népszerű ember, személyisége többet nyomott a latban, mint pártja. A leköszönő elnöknél, Petar Sztojanovnál fordított a helyzet. Talán jobb lett volna, ha nem burkolja magát a függetlenség leplébe.

Mégsem zárhatjuk le a kérdést egyszerűen azzal, hogy nem pártok, hanem személyiségek csaptak össze. Kiderült, hogy a miniszterelnök hatalmat megragadó cár szavát már nem követik automatikusan a nemrég rászavazók. Hírlik, a még mindig csak mozgalomként létező győztes csapat nem szívesen támogatta Sztojanovot, de a cár - nem sokat törődve az ellenvéleményekkel - rájuk erőszakolta a döntést. Ezt azonban a szavazófülkékben már nem tudta megtenni. További bajok árnyékát vetíti előre, hogy a török kisebbség pártja, amelynek szavazatai kellenek a kormányzáshoz, az elnökjelölés kérdésben nem követte a miniszterelnököt, hanem a szocialista Parvanovot támogatta.

A korábbi kormányzó UDF szerint egyre gyakoribb lesz, hogy a miniszterelnök mögött álló laza mozgalom nem lesz egységes. A gazdaság talpra állításához szükséges kemény döntések pedig teljesen szétzilálhatják a gyors felemelkedés reményében a cárban bizakodókat. Ez esetben pedig az lesz a kérdés, ki kínál majd hihetőbb és eredményesebb alternatívát Bulgáriában: a kereszténydemokraták vagy a szocialisták. Ám amíg ez nem aktuális, marad a "kohabitáció": polgári kormány, szocialista elnök. Ez pedig további érdekes átalakulás lehetőségét is magában hordozza, hiszen a cár követői között sok a baloldal gyökerű ember. Kitartanak-e, vagy visszatérnek az immár elnöki posztot is bírtokló anyapártjukhoz? Korai lenne jósolni.

Szelle György
Vissza a kezdőlapra