Fidesz-küldöttség a CDI kongresszusán
     Orbán Viktor vezetésével a Fidesz - Magyar Polgári Párt küldöttsége kedden elutazott Mexikóba, ahol részt vesz a Kereszténydemokrata és Néppártok Internacionáléjának (CDI) november 21-ei kongresszusán. A delegáció tagja Szájer József, a Fidesz alelnöke, Surján László, az MKDSZ társelnöke és Gyürk András, a Fidelitas elnöke.

     A mexikóvárosi tanácskozáson - ahol döntenek a Fidesz teljes jogú tagként történő felvételéről - felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökségének tagja. A világ 72 országának kereszténydemokrata és néppártjait tömörítő szervezet alelnökévé jelölte Orbán Viktort. A felkéréssel a CDI a Fidesz - Magyar Polgári Pártnak a közép-európai térség polgári pártjai között játszott meghatározó szerepét ismerte el, és várhatóan feladatként jelöli meg, hogy a Fidesz a régióban továbbra is vállaljon vezető szerepet a kereszténydemokrata és néppártok összefogásában.

     A CDI mexikóvárosi tisztújító kongresszusán a leköszönő Wilfried Martens elnök helyére José María Aznar spanyol kormányfőt, a Spanyol Néppárt elnökét jelölik. A CDI-nek egyébként 12 elnöke van - öt-öt Európából és az amerikai kontinensről, egy-egy pedig Ázsiából és Afrikából. Az európai alelnöki posztokra Orbán Viktoron kívül Kjell Magne Bondevik norvég miniszterelnököt, Angela Merkelt, a német CDU elnökét, Francois Bayrou-t, a francia UDF elnökét és José Manuel Durao Barrosót, a portugál PSD elnökét jelölik.

     A mexikói kormánypárt, a PAN székházában tartandó kongresszuson döntenek a CDI végrehajtói bizottság következő, Madridban megtartandó ülésének időpontjáról is.

Budapest, 2001. november 20.

Fidesz sajtóközlemény
Vissza a kezdőlapra