Colorádó törvényhozásának 01-1030 számú határozata
 

Az Egyesült Államokban Colorado állam parlamentje 01-1030 számú határozatával Colorado állam egész területén 2001. október 23-át a magyar szabadságharcosok napjának nyilvánította.

A képviselők és a szenátorok emlékeztettek arra, hogy a II. világháborút követően a Szovjetunió elfoglalta Magyarországot és egy antidemokratikus, kegyetlen kormányt erőltetett rá. 1956. október 23-án szabadságharcosok fogtak fegyvert azért, hogy Magyarországnak demokratikus kormánya, elnyomástól mentes szabadsága legyen. Törekvéseiben Magyarország egyedül maradt, ezrek áldozták életüket, vagy kerültek börtönbe, és több mint százötvenezren menekültek el. Elsőként ez a magyar forradalom bizonyította a kommunista rendszer gyengeségét. A magyarok 1989-ben a vasfüggöny szétvágásával a kelet-németeknek a kiengedésével ismét jelentősen hozzájárultak a kommunista rendszer összeomlásához, és az is világos ma már mindenkinek, hogy az 1956-os áldozatok nem történtek hiába.

Colorado állam törvényhozása ezzel a döntéssel járul hozzá az 1956-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulója méltó megünnepléséhez.

A határozatot az alábbiak írták alá:

MHL információ
Vissza a kezdőlapra