Nem hivatalos eredmények szerint a jobbközép pártszövetség nyerte a dán választásokat
Dániában a keddi parlamenti választások nem hivatalos végeredménye szerint a jelenlegi baloldali vezetésű kormánykoalícióval szemben a jobbközép pártok szövetsége kerül hatalomra, miután a liberális párt nyolcvan év óta nem látott sikert ért el a voksoláson.

    Poul Nyrup Rasmussen kormányfő éjszaka bejelentette, hogy hivatalosan benyújtja lemondását II. Margit királynőnek, bár ügyvezetőként még marad a jelenlegi kormány. A liberálisok az első találgatások szerint a konzervatívokkal és a kicsiny Keresztény Néppárttal kötnek koalíciót.

     A nem hivatalos végeredmény szerint a liberális párt a szavazatok 31,2 százalékát szerezte meg és vele 56 parlamenti helyet a négy évvel ezelőtti 24 százalék után. A szociáldemokraták második helyre futottak be 29,1 százalékkal, azaz 52 képviselői hellyel a korábbi 36 százalék után. Harmadik a radikális Dán Néppárt 12 százalékkal (22 parlamenti hely), majd a konzervatív párt következik 9,1 százalékkal (16). A Keresztény Néppártnak 2,3 százaléknyi szavazata van, ez 4 képviselői helyhez elegendő. A Szocialista Néppárt 12 helyet, a Radikális Venstre Párt 9 helyet, a vörös-zöld szövetség 4 helyet szerzett a 179 fős parlamentben, ahol négy szék a Grönlandon és a Feröer-szigeteken választottaknak jár.

     A jelenlegi kormánykoalíció összesen 77, a jobbközép pártszövetség 98 képviselői helyet szerzett. A szavazási részvétel 1943 után az idén volt a legmagasabb, 89,3 százalék.

     A liberálisok utoljára 1920-ban szereztek több parlamenti helyet, mint a szociáldemokraták Dániában. A mostani az első alkalom, hogy bevándorlókat - egy szíriai és egy pakisztáni születésű képviselőt - is beválasztanak a parlamentbe. A liberálisok - konzervatív szövetségeseikkel - 1993-ban ugyanakkor éppen azért szorultak ki a hatalomból, miután elutasították, hogy vízumot adjanak az országba menekült ceyloni tamilok hozzátartozóinak.

     A veterán politikusnak számító, szociáldemokrata Poul Nyrup Rasmussen - aki csaknem kilenc év után távozik a kormányfői posztról, kijelentette, jobb állapotú országot hagy a jobbközép kormányzatra, mint amilyet átvett. Leszögezte, hogy egyelőre meg kíván maradni pártja élén. "Elvesztettük a választásokat, de nem az értékeinket és a tartásunkat" - szögezte le az 58 éves kormányfő. Biztosította egyúttal a győzteseket, hogy a jelenlegi koalíció tisztességes és konstruktív ellenzék lesz.

     Anders Fogh Rasmussen, a kormányfői poszt liberális várományosa a győzelem tudatában történelminek nevezte a választás napját, és egyebek között azt szögezte le, hogy minden dán miniszterelnöke lesz, és egybegyűjti a teljes lakosságot. Egyértelművé tette, hogy nem kíván kormányzati pozíciót adni a mostani választáson harmadik Dán Néppártnak, amelyet szélsőséges nézeteiért is bírálnak.

     Anders Rasmussen egyebek között gazdasági változtatások ígéretével, illetve azzal nyerte meg a voksolást, hogy a bevándorlók és bemenekülők ügyének szigorúbb elbírálását ígérte. A szavazók azt várják, hogy nemzetközileg megbecsült jóléti rendszerüket a jobbközép irányításával kevésbé zavarja meg a bevándorlók kezelése, mint a jelenlegi kabinet irányítása alatt.

MTI
Vissza a kezdőlapra