Nastase elzárná Romániát szomszédaitól?
A szombati román sajtó nagy teret szentel Adrian Nastase miniszterelnök pénteki kijelentéseinek, amelyekben bírálta a magyar hivatalos személyeket "tömeges" és "túl gyakori" erdélyi látogatásaikért.

Az Adevarul szerint "Nastase határozottan és méltóságteljesen válaszolt a budapesti hivatalos személyek gyakori bejelentés nélküli látogatásaira és hazaküldte a magyarokat". Az újság rámutatott: "A román kormányt zavarta a magyarországi hivatalos személyek választási kampányolása Románia területén, valamint a szomszédos ország nem-kormányzati szervezeteinek román területen kifejtett tevékenysége". Kiemelte a lap Nastase pénteki kijelentései közül azt, amely szerint "Romániában egyetlen kormány létezik, amely az alkotmány értelmében biztosítja az ország bel- és külpolitikájának a megvalósítását".

Bár eredetileg semmilyen ellenvetése nem volt az ellen, hogy magyarországi közméltóságok részt vegyenek erdélyi rendezvényeken, Nastase most mégis "hazaküldte" a magyarokat - írta a Cotidianul. Ez a lap is kiemelte: a román kormányfő "arra kérte a magyar hivatalos személyeket, hogy fejezzék be Romániában kifejtett választási propagandájukat". -

Egyetértek Adrian Nastaséval. Nem akarjuk Románia belekeverését a magyarországi választási kampányba - jelentette ki Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki - a Cotidianul közlése szerint - elmondta: "Magyarországi kollegáinkkal folytatott megbeszéléseinken megkértük őket, ne fejtsenek ki választási kampányt Romániában. Ezért szombaton az aradi vértanúkra emlékező rendezvényen a magyar kormány egyetlen képviselője mond beszédet és nem kap szót egyetlen magyar politikai párt képviselője sem".

A Curentul, amely egy kalap alá vonta Románia nézeteltéréseit Magyarországgal és Moldovával, "A kormányfő agresszív politikával vádolja Magyarországot és a Moldovai Köztársaságot" cím alatt azt írta: "a szomszédok politikája arra késztette a román kormányfőt, hogy ne kesztyűs kézzel válaszoljon a Románia ellen irányuló agresszív kampányokra s felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban, ahogy a két ország diplomáciája a román érzékenységhez viszonyul".

A Jurnalul National Nastase kijelentéseinek ismertetése mellett beszámolt arról, hogy "a magyar titkosszolgálat főnökét és a kolozsvári magyar konzul helyettesét mutyiban szovátafürdői látogatásra hívta meg Péter Ferenc polgármester, anélkül, hogy erről értesítette volna a Maros megyei prefektust". A lap közölte a magyar vendégek szálláshelyét és megírta, hogy a magyar vendégek részt vesznek a Bernády Alapítvány rendezvényein, szobrokat lepleznek le és képzőművészeti kiállításokat néznek meg Marosvásárhelyen és Szovátafürdőn.

Mit lehet ehhez hozzátenni? A román miniszterelnök természetesen azt bírál és azt tesz szóvá, amit akar. Mi bármikor szívesen látjuk Magyarországon, akár magán úton van itt, akár hivatalosan, akár csak be kukkant egy román nyelvű iskolába. Elzárkózása és barátságosnak nem nevezető kifejezései azonban két ponton súlyosan hibásak. Az egyik az időzítés. Talán nem Orbán Viktor miniszterelnök úr nagyváradi látogatása után, hanem Medgyessy Péter Bukaresti jelenését követően kellett volna tiltakozni a "kampány" tevékenység ellen. A másik: nem felel meg az Európai Unió utáni román vágyakozásnak az, hogy gátat akar szabni az emberek és eszmék szabad áramlásának. Épp azért (is) vagyunk Unió pártiak és azért támogatjuk Románia felvételét, hogy soha senki ne emelhessen szót azért, ha egy magyar állampolgár Erdély területére lép.
 

Vissza a kezdőlapra