Matolcsy: A magyar gazdaság 15 év múlva lesz az EU szintjén
A magyar gazdaság fejlettségi szintje 15 év múlva elérheti az Európai Unió akkori átlagos színvonalát - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a Baden-Württemberg-Magyar Vegyes Bizottság ülésén tartott előadásában, szombaton Budapesten.

    Hozzátette: ehhez az kell, hogy a magyar gazdaság növekedése éves szinten kétszerese legyen az EU átlagos növekedésének.

     - Az idei évben először ez be is következhet - jelentette ki a miniszter.

     Matolcsy György elmondta: az erős növekedést egyrészt a külföldi tőkebeáramlás, másrészt pedig a belföldi gazdaság fejlődése biztosítja, így egyebek mellett az autópálya- és lakásépítések.

     Magyarország gazdasági növekedését - amely duplája az EU átlagos növekedési szintjének - úgy tudta elérni, hogy közben megőrizte a makrogazdasági egyensúlyt - hangsúlyozta. Hozzátette: az állam külső adóssága a nulla felé tart, és az adósságszolgálatnak az exporthoz viszonyított aránya is dinamikusan csökken.

     A gazdasági miniszter kiemelte az ipari parkok a növekedésben elért jelentős szerepét. Mint mondta: az országban jelenleg 140 ipari park működik, amelyek a teljes ipari termelés 40 százalékát adják. Az ipari parkok többsége Nyugat-Magyarországon, a nagyvárosok és az autópályák közelében helyezkedik el. A szakminiszter szerint azok az ipari parkok működhetnek igazán sikeresen, amelyek autópálya környékén épülnek.

     - Magyarország autópálya-fejlettség szempontjából jelenleg elmaradott, de tíz-tizenöt éven belül a sztrádák az egész országot behálózzák - mondta a miniszter.

     Hozzátette, hogy addigra valamennyi határ elérhetővé válik autópályán, ezért a határ menti nagyvárosok az EU kapujává válnak, Délkelet-Európa, a Balkán és Oroszország felé is.

MTI
Vissza a kezdőlapra