2006-ban talán már az euró is bevezethető lesz Magyarországon
Járai Zsigmond szerint a magyar európai uniós tagság 2004-re tehető, és 2006-ban várhatóan már bevezethető lesz az euró. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Trilaterális Bizottság Európai Tagozatának szombati budapesti ülésén azt mondta: Magyarország nagyon bizakodó országgá vált, és igazi gazdasági csodát vitt végbe az elmúlt években.

    A Magyar Nemzeti Bank elnöke az elmúlt évek sikereiből kiemelte, hogy eddig több mint 22 milliárd dollár működő tőke érkezett az országba és a magyar export 20 százalékkal nőtt. Az európai uniós tagságról elmondta, hogy az 2004 tehető, és 2006-ban várhatóan már bevezethető lesz Magyarországon az euró. Ennek előnyeiről azt mondta, hogy stabil fizetőeszköze lesz az országnak, amely stabilizálja a gazdaságot is, és az EU-csatlakozással nő majd az export és a GDP is.

     - Magyarország kész arra, hogy eleget tegyen minden EU-kritériumnak, nem szeretnénk alkudozni - mondta a jegybank elnöke. Járai Zsigmond egyedüli gondnak az inflációt nevezte, amely magasabb, mint az uniós átlag, de folyamatosan csökken.

     Az év végére 7-7,5 százalékra, jövő év végére pedig 4,5 százalékra becsülte az éves inflációt.

     - A 2004-es inflációs célkitűzés 2 százalék - hangsúlyozta.

     Matolcsy György azt hangoztatta, hogy Magyarország álma utolérni az Európai Uniót, amire most sok esély van. Ám hozzátette, hogy a megjelenő gazdasági recesszió lassíthatja Magyarországot az unió utolérésében.

     A gazdasági miniszter Magyarország sikerei közül kiemelte, hogy az elmúlt tíz év alatt 700 ezer kis- és közepes vállalkozás jött létre, az export 70 százaléka tavaly az Európai Unióba irányult és Budapest Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa lett. Egyedüli gondként a magyar gazdasággal kapcsolatban a költségvetés deficitjét nevezte meg.

MTI
Vissza a kezdőlapra