A Fidesz, az MDF és kisgazdák megállapodása
Aláírták aFidesz, az MDF és a Kisgazda Polgári Egyesület választási együttműködéséről szóló megállapodást, amelynek értelmében tizenegy kisgazda politikus indul a két kormánypárt közös jelöltjeként 2002-ben. A dokumentumot a három szervezet elnöke látta el kézjegyével szerdán Budapesten.

    A megállapodás értelmében Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter és Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a Fidesz és az MDF közös országos listáján kap helyet.

     Rajtuk kívül Kékkői Zoltán, Balogh József, Fenyvesi Máté, Tóth Imre, Vincze László, Orosházi György, Czira Szabolcs, Simon Miklós és Lengyel János kisgazda politikus indul Fidesz-MDF közös jelöltként a 2002-es parlamenti választásokon.

     Az aláírás előtt kisebb technikai zavar adódott abból, hogy a megállapodáson szignálóként nem szerepelt Dávid Ibolya MDF-elnök neve.

     A hiba orvoslását követően Turi-Kovács Béla, a kisgazda egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Független Kisgazdapártnak jelentős történelmi múltja van és jelentős jövője lehet.

     Leszögezte, hogy az egyesület tagjai nem léptek ki az FKGP-ből. Az elnök reményei szerint a kisgazdapárt 2002 júniusa után jelentős változáson eshet át, akkor választhatnak ugyanis maguknak egy új, dinamikus vezetést.

     A politikus úgy fogalmazott, hogy a Belgrád rakpart urai minden tagadásuk ellenére kiléptek a koalícióból és a polgári kormány megbuktatásán munkálkodtak, amikor a parlamentben több ízben is a balliberális blokkal szavaztak együtt.

     Dávid Ibolya a Fidesz és az MDF augusztus végén megkötött együttműködési megállapodásának jelentőségéről szólt. Mint mondta, ez az összefogás két egyenrangú fél közös akaratából jött létre, és így találták meg a leghatékonyabb együttműködési formát. Véleménye szerint a Fidesz-MDF összefogás teremt otthont azoknak, akik a polgári oldal mellett kívánnak politizálni.

     Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke fontosnak nevezte a kisgazda képviselet megjelenítését, amit a magyar történelmi hagyományokkal indokolt. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki az elmúlt három-négy év során akár csak egy döntés erejéig is részt vállalt a kormányprogram megvalósításában. Ehhez képest szerinte mellékes, hogy a közel száz esztendős kisgazdapárt élén milyen személyes viszályok zajlottak.

MTI
Vissza a kezdőlapra