Hírek a Fidesz választmányi üléséről
Orbán Viktor beszéde: Magyarország jól vizsgázott az utóbbi három és fél évben

Orbán Viktor kijelentette: a polgári kormányzás három és fél éve alatt jól vizsgázott Magyarország, és jelentősen előre lépett a legfontosabb területeken. A Fidesz Országos Választmányának szombati budapesti ülésén a kormányfő hangsúlyozta, hogy az emberek elsősorban gyermeket, munkát, otthont szeretnének, és mindezzel kapcsolatban az ország komoly teljesítményt tud maga mögött. A miniszterelnök leszögezte, hogy indokolt a családokat középpontba állító, népesedési szempontú politika folytatása.
Ha Magyarország folytatja az elmúlt három és fél évben megkezdett utat, akkor 2015-re reális cél, hogy felzárkózzon az Európai Unió államaihoz.

A miniszterelnök rámutatott: önmagában lehetetlen egy kormány tevékenységét értékelni, ugyanis azt kell vizsgálni, hogy a kabinet munkája nyomán sikeres-e az a közösség, amely a megbízást adta a kormányzásra. Orbán Viktor szavai szerint Magyarország a nyugodt, kiegyensúlyozott, békés építkezés időszakát éli, és ehhez van köze a polgári kormánynak. Az emberek túlnyomó többsége sértve érzi magát, amikor teljesítményüket, a közösen megtett utat az ellenzék állandóan lebecsüli.
A kormány teljesítményéről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy nagyarányú, radikális adócsökkentés történt a gyermeket nevelő családok esetében, és a gyermekvállalást a legfontosabb értékként ismerték el. A gyermeket nevelő családokra nehezedő adóteher szinte össze sem vethető azzal, ami a polgári kormány hivatalba-lépése előtt volt, és a munkának is kétségkívül nagyobb a becsülete, mint három és fél évvel ezelőtt. Leszögezte, hogy a munkát és a munkát végző embereket becsülték meg a minimálbérnek három év alatt 19.500 forintról 50.000 forintra való felemelésével.
Míg a kormányváltás idején a lakáshitelek kamata 20 százalék felett volt, mára sikerült azt 6 százalék körüli szintre mérsékelni.

A jövő nem ismer határokat, és úgy vélte, hogy a magyar nemzetnek az államhatárokon átívelő önegyesítése a szomszédos államoknak is érdeke. A miniszterelnök célként jelölte meg, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés mértéke kétszer akkora legyen, mint az Európai Unióé, az állami újraelosztás aránya viszont maradjon az uniós átlag alatt.

A Fidesz Országos Választmánya elfogadta a párt jelöltállítási alapelveit, amelyek szerint többek között vizsgálni kell a jelölt feddhetetlenségét és az esetleges összeférhetetlenséget. A jelölteknek nyilatkozniuk szükséges arról, hogy elfogadják-e a Fidesz programját, folyik-e ellenük büntetőeljárás, van-e köztartozásuk, illetve voltak-e korábban más pártnak tagjai. Az elfogadott dokumentum biztosítja azt is, hogy az 1998-ashoz képest ne romoljon a listás pozíciójuk azoknak a politikusoknak, akik jelenleg fideszes képviselők, de egyéni választókerületükben a választási megállapodások miatt nem tudnak újra indulni. A választmány jóváhagyta a Fidesznek a Fidelitas-szal, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és az MDF-fel kötött választási megállapodását.
A tanácskozást követően Pokorni Zoltán pártelnök újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy a Fidesz komoly áldozatokat hoz az összefogás érdekében. Hangsúlyozta: az elmúlt három választás bebizonyította, hogy a polgári erők több embert tudnak megszólítani. Elmondta, hogy több olyan választókörzet is van, ahol a Fidesz - az integráció jegyében - nem a saját soraiból indít jelölteket, hanem a partnerei által megnevezett személyeket támogatja majd. Szerinte az összefogás megadja a folytatólagos kormányzás lehetőségét. Kérdésre válaszolva érzékeltette, hogy az FKGP-vel, mint párttal ma már nincs esélye a választási együttműködés megkötésének, de olyan kisgazda politikusokkal, akik - mint mondta - nem csak elvállalják a munkát, hanem el is végzik, van. Pokorni Zoltán végül hozzáfűzte: szükség van ezekre az emberekre az összefogás keretében, a tárgyalások most is zajlanak velük.
 

Vissza a kezdőlapra