Túlterjeszkedett a hatáskörén
Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke december 19-én levélben fordult az államfőhöz, mert álláspontja szerint az előző nap elfogadott törvény alkotmányos jogokat sért. A Fővárosi Bíróság véleménye szerint a jogszabály részben sértheti a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos alapjogokat a bíróságra benyújtott iratok vonatkozásában, a nyilvánosság számára biztosított teljes körű iratbetekintési lehetőséggel, részben pedig sértheti az egyesülési szabadságot a kérelmezők számára megállapított határidőkkel és eljárási korlátokkal.
A köztársasági elnök nem találta megalapozottnak a Fővárosi Bíróság elnökének észrevételeit, hiszen december 28-án aláírta a törvényt.

Mi viszont tiszteletben tartjuk Gatter László magyar állampolgárnak azt a jogát, hogy bármily ügyben levélben forduljon a köztársasági elnök úrhoz. Elfogadhatatlan viszont, hogy egy bíró, akinek nem véleményezni, hanem alkalmazni kell a törvényeket, bírói minőségében szólaljon meg egy törvénytervezet alkotmányosságát illetően. Aggályai alapján fordulhat az alkotmánybírósághoz, megint állampolgári és nem bírósigi elnöki minőségében. Azt sem értjük, hogy egy nappal a szavazás után hogyan tudott a bírósági elnök úr a Bíróság nevében beszélni. Avagy egyszemélyben ő formálja ezt a véleményt?

Bizony okosabb lett volna, ha nem szólal meg az elnök úr.
 

Vissza a kezdőlapra