Sajtótájékoztató a gyermekvédelmi törvény módosításáról
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a Terry Black-ügy nyomán a nemi önazonosságra nevelést is a nevelési célok közé kívánja sorolni a gyermekvédelmi törvény napirenden lévő módosításakor - hangzott el Selmeczi Gabriella és Surján László fideszes képviselők pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Újságírói érdeklődésre Selmeczi Gabriella, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője elmondta: a Terry Black-ügy kapcsán tárgyaltak a szociális és családügyi miniszterrel. Harrach Péter arról tájékoztatta őket, hogy a tárca az örökbefogadással foglalkozó valamennyi jogszabályt átvizsgálja, és azután dönt az esetleges törvénymódosításról.

     A gyermekvédelmi törvény módosításáról Selmeczi Gabriella közölte, hogy a kormány és a koalíciós pártok egyaránt támogatják a Fidesz-frakció kapcsolódó módosító indítványait. Ezek közé tartozik, hogy 10 százalékkal kívánják emelni a nevelőszülőnek a magatartási zavarokkal küszködő gyermekek után járó nevelési díj összegét, ami jelenleg az öregségi nyugdíjminimum 140 százaléka.

     A Fidesz javasolja továbbá, hogy a titkolt terhességet követő szülés esetén a gyermek születési helye szerinti gyámhivatal legyen az illetékes az örökbefogadási eljárásban. A legnagyobb kormánypárt elképzelése szerint a gyámhivatalnak mérlegelési joga lenne az örökbefogadásról akkor is, ha az édesanya csak ritkán - évente néhányszor - tartja a kapcsolatot gyermekével.

     Surján László arról beszélt, hogy a Fidesz-frakció az eddig biztosított otthonteremtési támogatás összegét az öregségi nyugdíjminimum negyvenszeresére kívánja emelni. A Fidesz kapcsolódó módosító javaslata szerint az otthonteremtési támogatást az állami lakásépítési programban foglalt célokra is igénybe lehet majd venni. Mint elhangzott, a Fidesz - az érvényben lévő jogszabályt módosítva - a házasságkötés után is biztosítaná a szegény sorsú egyetemista, főiskolás fiatalok kiegészítő családi pótlékát. Kiemelt összegű kiegészítő családi pótlékot kaphatnak az elképzelések szerint azok a nagyszülők a jövőben, akik unokáikat nevelik.

     A gyermekvédelmi törvény módosításáról még az idén dönt az Országgyűlés. A módosított jogszabály a tervek szerint 2003. január 1-jén lép hatályba.

MTI
Vissza a kezdőlapra