KISEBBSÉGI FIGYELŐ

HORVÁTORSZÁG
2001. december

Gazdaság

Az Európai Unió és Horvátország október 29-én a stabilizációs és társulási szerződéssel egyidejűleg egy olyan ideiglenes kereskedelmi megállapodást írtak alá, amely a jövő év elején fog hatályba lépni, és fontos kedvezményeket biztosít mind a két fél számára. Ez a szerződés tulajdonképpen a létező gyakorlat szerződéses megerősítése, hiszen az EU tavaly decembere óta vámmentességet biztosít a Horvátországból származó ipari termékekre, a feldolgozott mezőgazdasági termékekre, valamint a mezőgazdasági termények legnagyobb részére.

A horvát külügyminiszter, Tonino Picula november 21-i magyarországi látogatása során a felek értékelték az utóbbi másfél év horvát-magyar kapcsolatainak alakulását. A, tárgyalások után mindkét fél megelégedésének adott hangot a gazdasági kapcsolatokat illetően. Martonyi János külügyminiszter többek között kiemelte azt, hogy a két ország a kőolajipar területén is együttműködésre törekszik. A horvát külügyminiszter megerősítette, hogy Horvátország érdekelt minden további vállalatközi együttműködésben, legyen szó a kőolajvállalatokról, a rijekai kikötőről, vagy bármilyen más projektről.

A magyar-horvát áruforgalom 2000-ben 234,5 millió USD értékű volt. Az év első kilenc hónapjában az összforgalom a tavalyi év azonos időszakához képest 19 százalékkal emelkedett, és 208 millió USD-t tett ki, ebből a magyar export 164 millió USD, az import 44 millió USD volt.

Mindkét fél prioritásként kezelte a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, amelyet Orbán Viktor és Ivica Racan miniszterelnökök írtak alá idén februárban. Az egyezmény 2001. április elsejei életbe lépését követően az áruforgalom fokozott mértékű növekedése volt tapasztalható. Tonino Picula kiemelte, hogy a horvát- magyar szabadkereskedelmi megállapodás valóban rendkívül széles kereteket ad a gazdasági együttműködésre, azonban a horvát külügyminiszter megjegyezte, hogy bár a két ország kereskedelmi mérlegében idővel bizonyosan helyreáll az egyensúly, egyelőre a magyar export jelentősen felülmúlja a horvátot.

A közös érdekeltségű közlekedési infrastruktúrafejlesztés meghatározásánál kiemelkedő a Budapest-Zágráb-Fiume autópálya építése. A horvát külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a horvát kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2004 végéig teljes hosszában megépül az Adria-parti Fiume (Rijeka) és a magyar-horvát határ közötti autópálya. Zágráb szeretné, ha addigra a magyar oldalon, Letenyétől a Balatonig is elkészülne az autópálya. A horvát külügyminiszter kifejtette, hogy Zágrábnak érdeke, hogy a Budapest-Eszék (Osijek)-Szarajevó-Ploce vonalon elképzelt autópálya terve is valóra váljon.

Az 1999 nyarán megalakult fiumei Ganz Port Rijeka vegyes vállalat (51 %-ban magyar tulajdonú társaság) kikötőfejlesztési stratégiai tervében gabonaterminál építése és Ganz-daruk felújítása, valamint telepítése szerepel. A fiumei kikötő felújításával kapcsolatos magyar érdeklődés megvalósítása kérdésében, illetve a többi fontosabb projekttel kapcsolatban a horvát külügyminiszter megjegyezte, hogy mindenekelőtt az érdekelt gazdasági tényezőknek kell minél gyorsabban kétoldalú tárgyalásokon megállapodniuk.

Az energetikai együttműködés bővítésére - a horvát részről többször elhalasztott-energetikai szektorbeli privatizáció kapcsán kerülhet sor.

Az idei idegenforgalmi szezon elején a magyar és horvát posta együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében magyar lapok is elérhetővé válnak a horvát tengerparton.

A magyar kormány 1999. évi 200 millió forintos költségvetési keretéből finanszírozott, drávaszögi és kelet-szlavóniai magyar közösségi épületek felújítása zömmel befejeződött. Második lépcsőben a horvát részről visszautalt áfa-tételekből kerülnek felújításra újabb magyar templomok, kultúrházak.

A pélmonostori munkaközvetítő hivatal adatai szerint a horvátországi Baranya megyében az év második felében 6397 munkanélküli van, ami az időszaki munkáknak köszönhetően - mintegy 400 fővel kevesebb, mint amit az év elejei adatok mutattak. A munkanélküliséggel összefüggésben nemzetiségi megoszlás szerint nem vezetnek nyilvántartást, az megoszlik az ott élő lakosság között.
 

Vissza a kezdőlapra