Idegenforgalom: 19 százalékkal nőtt a bevétel
A negatív jóslatok ellenére októberben 16, az év első tíz hónapjában 19 százalékkal nőtt az idegenforgalmi bevétel, az ágazat aktívuma pedig 14 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit - mondta szerdán Siófokon Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke.
    A szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón a fideszes honatya arról számolt be, hogy nem váltak be a szeptember 11-i, az Amerikai Egyesült Államok elleni terrortámadás utáni jóslatok.
     - A kormányzat idegenforgalmi törekvéseinek a sikerét bizonyítja, hogy a kedvezőtlen helyzet ellenére októberben 383 millió euróval nagyobb volt a bevétel, mint egy évvel korábban, az aktívum pedig e hónapban 265 millió euróval haladta meg a 2000 októberit - magyarázta a honatya. 2001-ben az év első tíz hónapjában már meghaladta a turizmus bevétele a 3,7 milliárd eurót - közölte a honatya. A tíz hónap alatt az idegenforgalmi aktívum 2,5 milliárd euró volt.
     Hasonló visszaesést prognosztizáltak a szakértők két éve a koszovói háború idején, akkor minimális növekedést ért el a magyarországi idegenforgalom, tavaly pedig a tiszai ciánszennyezés ellenére rekord-összeggel, 3,7 milliárd euró bevétellel zárt az ágazat - emlékeztetett az OIB elnöke.
     Lasztovicza Jenő indokoltnak tartja a gyógyturizmus és a kongresszusi turizmus fejlesztését célzó pályázatokat. Kijelentette: nem jogosak azok a bírálatok, amelyek sokallják a hévízforrások hasznosítását, mert a támogatott gyógyfürdők kilencven százaléka már bizonyította életképességét, vonzerejét.
     A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Siófokon 2001-ben 3-4 százalékkal emelkedett a turisztikai bevétel, visszaesést csak a magánszállásoknál tapasztaltak.
MTI
Vissza a kezdőlapra