Ifjú kereszténydemokraták közleménye a temetőrongálásokról
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) fellépést sürget az országszerte több városban elszaporodott temetőrongálások ellen, melyek az embereket sértő barbár cselekedetek.

     Felháborító módon az idén immár harmadszor rongálták meg az elmúlt hetekben a kiskunhalasi református öregtemetőt. Köztudomású, hogy már évek óta a sírköveket tömegesen ledöntögetik, a sírboltokat, érckoporsókat rendszeresen feltörik, a temetőben ismeretlenek - nem kizárt, hogy a környéki lakótelepről származó - szemetet helyeznek el, s nem ritka, hogy környékbeli fiatalok harci játékokat játszanak a hantok között.

     Az elmúlt évtizedek során már sok kárt tettek a temetőben: egy részét a kommunista évek alatt elpusztították, helyén lakótelepet húztak föl, majd benzinkutat, és egy temetőt átszelő utat építettek. Vannak családok, akiknek a síremlékeit már 8-10 alkalommal elérte a vandalizmus és minden esetben önerőből kényszerültek helyreállítani a sírt.

     Felhívjuk a figyelmet, hogy a kiskunhalasi református öregtemető teljes egészében a "Nemzeti Sírkert" része, a benne elkövetett rongálás bűnténycselekményként értékelendő, továbbá a sírkert műemlékvédelme kötelező.

     Megdöbbentő, hogy Tóth Zoltán (SZDSZ) - két ciklus óta hivatalban levő - polgármester a temető bekerítését vállalta, de teljes kivitelezéséhez 6 év sem volt számára elegendő. E mellett a polgármester nem képes a temetőt átszelő utat más nyomvonallal kiváltani. A sorozatos elkövetések ellenére a város rendőrsége képtelen a felderítésre. A helyi szervek tragikus érdektelensége és eredménytelensége miatt felvetődik, hogy célszerű lenne országos hatáskörű szervek közbeavatkozása a temetőrongálások ügyében. Kíváncsian várjuk, hogy az ügyben mikor indul széleskörű vizsgálat.

     Az IKSZ felszólítja Kiskunhalas nyolc éve SZDSZ vezetésű önkormányzatát, hogy a rendelkezésére álló törvényes eszközökkel tegyen meg mindent az emberi méltóság és a kegyeleti jogok védelmében.

     Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Kabinetjének nevében:
     Rétvári Bence és Wertán Zsolt
Budapesten, 2001. november 2-án, halottak napján
(Országos Sajtószolgálat)
Vissza a kezdőlapra