Caritas Információs Iroda
INFOSENDER - elektronikus médiaközpont
Egyházpolitikai heti hírösszefoglaló, 2001.10.17
Hírek
Elemzés


Hírek
 A pakisztáni keresztények félelemben élnek
Lahore, Pakisztán, október 10.

Pakisztánban a keresztények létét megtűrik, de nem nézik jó szemmel. A szeptember 11-e utáni nemzetközi feszültség egyre lehetetlenebbé teszi a keresztények helyzetét ebben az országban. Több millió pakisztáni vallásos síkon éli meg a kitört háborút. Az országban dolgozó keresztények szerint Amerika bosszúja csak tovább fokozza a kialakult feszültséget. Nem szabad a bosszút az igazságszolgáltatással összetéveszteni. Az eddig egymás mellett nyugodtan megfért gyerekek között egyre inkább egy feszült állapot kezd eluralkodni. Számos keresztény család, a szélsőséges erők támadásaitól való félelmében, bútorokkal barikádozza el a ház ajtaját. Az utcák egyre inkább megtelnek bin Laden képeivel, akit az emberek vezetőnek, felszabadítónak tartanak. A pakisztáni keresztények szegények, és a társadalom peremén élnek. Munkahelyhez akkor sem jutnak, ha Harvard egyetemi diplomájuk van – számolnak be a Pakisztánban misszionáló nővérek. A lakosság nagy része nem ért egyet azzal, hogy a kormány megnyitotta az ország légterét az amerikai repülőgépeknek. Nem valószínű, hogy a kormány kontrollálni tudja az országban eluralkodott helyzetet. Lahore városka nyolc millió lakosa közül 80% analfabéta.

(Forrás: Zenit, ZG01101003)

Mádl Ferenc a Vatikánban
Vatikán, október 9.

II. János Pál múlt kedden fogadta a (magyar millennium záróünnepségére) Rómába látogató köztársasági elnököt. Mádl Ferenc megnyitotta a magyar püspökkari konferencia és az állami szervek által rendezett millenniumi kiállítást. Az „Ezer éves a kereszténység Magyarországon” című kiállítás a Vatikáni Múzeumban lelt otthonra. A kiállítás történelmi dokumentumokon és filmen keresztül mutatja be a magyarországi kereszténység történetét röviden , és kitér a kommunizmus éveire is. II. János Pál 1991-ben és 1996-ban látogatta meg Magyarországot. A 70 évnél idősebb Mádl Ferenc 1989 után kezdte politikai karrierjét. 2000. augusztus 4-én lett Magyarország elnöke.

(Forrás: ZG01101002)
A szinódus megemlékezik az amerikai terrorcselekedetekről
Vatikán, október 10.

Csütörtökön a Rómába összegyűlt püspöki szinódus egy különleges imanapot jelentett be a világ békéjéért, és az amerikai áldozatokért. II. János Pál október 11-ét Amerika emléknapjának hirdette meg, miután október 4-én idősebb George Bush volt amerikai elnökkel találkozott. A nap folyamán megemlékeztek a meghaltakról, a hatalmi erőkről, az áldozatok hozzátartozóiról, az önkéntes segédkezőkről és „Ábrahám fiairól”, vagyis zsidokról, keresztényekről és muzulmánokról. Ugyanaznap a pápa a Lateráni bazilikában szentmisét celebrált, amelyen részvett Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök, és Silvio Berlusconi miniszterelnök is.

(Forrás: Zenit, ZG01101007)
Olasz rendőrök papi ruhában védik a Vatikánt
Vatikán, október 10.

Hogy az esetleges terroristatámadásokat kivédhessék, az olasz rendőrök papi ruhában teljesítenek szolgálatot a Vatikán körül. Amint a Corriere della Sera olasz napilap múlt keddi jelentéséből kitűnik, ez a rendszer már jól bevált a tavalyi év folyamán is. Akkor a zarándokokat támadó zsebmetszők ellen vetették be ilyen módon a rendfenntartó erőket. Az Il Messagero lap azt is közölte, hogy a német és a francia titkosszolgálat is jelenlétével garantálja a Vatikán védelmét. Október 27-ig 280 bíboros és püspök vesz részt a nemzetközi püspöki szinóduson. A szeptember 11-ei amerikai terrorcselekedetek után a Vatikán a terrorcselekedetek legfontosabb potenciális célpontjává válhat Európában. A Vatikánra összpontosított esetleges terrortámadás lehetősége az afganisztáni katonai akció során megnőtt.

(Forrás: Zenit, ZG01101001)
Elio Toaff római főrabbi visszavonul
Róma, Olaszország, október 10.

A 86 éves római főrabbi, idős korára hivatkozva, lemondott beosztásáról. Ő volt az első zsidó elöljáró, aki egy katolikus pápát fogadott zsinagógájában. Tiszteletére a római zsidó közösség október 21-én ünnepséget szervez. Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök szerint Toaff a vallások közötti dialógus egyik legfontosabb előmozdítója volt az elmúlt évtizedekben. „Biztos vagyok abban, hogy az ő példája az intolerancia leküzdésére sarkall mindannyiunkat, egy békés együttélés megteremtése érdekében” – hangsúlyozta az olasz elnök. Toaff 1986 áprilisában fogadta II. János Pált a római zsinagógában.

(Forrás: Zenit, ZG01101004)
Egyiptom tiltakozik
Kairó, Egyiptom, október 10.

Egyiptomban Amerika-ellenes a hangulat - jelenti több hírügynökség. Több ezer egyetemista gyűlt össze a fővárosban és az ország északi részében, hogy kifejezzék nemtetszésüket az Afganisztán elleni támadás miatt. Az összegyűltek Amerika és Nagy-Britannia ellen tüntettek. Az egyiptomi kormány - habár a terrorizmus elleni nemzetközi fellépéssel egyetért - nem helyesli a katonai beavatkozásokat. Több publikáció figyelmeztet arra, hogy helytelen lenne összetéveszteni az iszlámot a terrorizmussal. Egyiptom arra hívja fel a figyelmet, hogy a terrorszervezetek nem kizárólagosan muzulmánok. Megemlíti többek között az olasz Maffiát és a Vörös Brigádot, a spanyol ETA-t, az északír IRA-t, a japán Piros Hadsereget, Kelet-Timor katonai alakulatait és a zsidók Palesztinában elkövetett terrorcselekedeteit. Egyiptomi szakértők szerint az Amerikai Egyesült Államok képezték ki, és fegyverezték fel annak idején azokat a talibánokat, akiket most támadnak. Egyiptom vallási vezetője - annak ellenére, hogy a kultúrák közötti dialógusra szólította fel híveit - az Amerikával kötött politikai koalíciót „bűnnek” nevezte. III.Schenouda kopt pápa és Egyiptom főmuftija figyelmeztették híveiket arra, hogy ne tévesszék össze a terrorizmus elleni harcot egy muzulmán-keresztény konfliktussal. Az egyiptomi vallási vezetők helyeselték Bush elnök Palesztina felállítására vonatkozó terveit. A kialakult nemzetközi feszültség következtében gazdasági csapás sújtja Egyiptomot. Egyiptom legfontosabb bejövetele a turizmus, amely az utóbbi hetekben nagyon visszaesett.

(Forrás: Zenit, ZG01101010)
Szaud-Arábia helyzete
New York, AEÁ, október 4.

A Wall Street Journal bemutatta Szaud-Arábia ellentmondásos helyzetét. A világ olajtartalékának 25%-át birtokló ország, a New Yorkot és Washingtont ért terrortámadások miatt kialakult nemzetközi konfliktusban érdekes helyzetet tudhat magáénak. A 700-as években innen indult ki az egyik legradikálisabb muzulmán tanítás. Szaud-Arábia egyfelől katonai szövetségese Amerikának, másfelől pedig szoros kapcsolatokat tart fenn szélsőséges muzulmán csoportokkal.

(Forrás: Wall Street Journal, október 4.)
Kanada nem fogadja el a homoszexuálisok kapcsolatát
Globe and Mail – Kanada

Kanada diszkriminálja a homoszexuálisokat, mivel hivatalosan nem fogadja el kapcsolatukat - jelentette ki Angol Kolumbia Legfelsőbb Törvényszéke. Ez a diszkrimináció viszont jogos, ugyanis a házasság a társadalom azon alapintézménye, amelyre felépül a család, a társadalom alapsejtje. Pitfield bíró kijelentette, hogy a különböző kapcsolatok (heteroszexuális és homoszexuális) nem lehet egyenrangúként kezelni.

(Forrás: Globe and Mail, október 3.)
Indonézia ellenzi az amerikai inváziót
Djakarta, Indonézia, október 10.

Az amerikai-angol invázió Indonéziában számos belső forrongásra adott okot. A tüntetések alkalmával a rendfenntartó erők kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni. Ingace Suharyo, Semerang püspöke hangsúlyozta, hogy a konfliktus nem vallási, hanem inkább politikai-gazdasági. Indonéziában kénytelen voltak több követséget (amerikai, angol, francia, ausztrál) és nemzetközi iskolát bezárni. Számos muzulmán egyesület fejezte ki együttérzését a talibán kormánnyal, és együttműködésükről biztosították az afgán kormányt. Az indonéz kormány reméli, hogy Amerika továbbra sem támad civil pontokat, és rakétatámadásait kimondotta terrorista csomópontokra lokalizálja. Szakemberek szerint Indonéziában fennáll a veszélye egy újabb gazdasági krízisnek. További zavargások csökkenthetik a külföldi tőke beáramlását. Indonézia csak most kezdett felépülni az 1997-es gazdasági krízisből.

(Forrás: Zenit, ZG01101011)
Szudánban nehéz a dialógus az iszlámmal
Róma, Olaszország, október 8.

Az iszlámmal folytatott dialógus számos akadályba ütközik - jelentette ki Daniel Adwok, a Khartum-i segédpüspök. Szudánban több évtizede erős keresztényellenes politikát folytatnak. Az iszlámosítás egyre nagyobb kereteket ölt. Az ország déli részén uralkodó szélsőséges csoportok és a kormány között folyó harc eddig több mint kétmillió áldozatot követelt. Az olasz Avvenire lapnak adott interjújában a püspök kijelentette: "Mi a dialógus két formáját ismerjük. Egyfelől dialógust folytatunk a hivatalos hatalmi erőkkel, akikkel közöljük, hogy mint egyháznak, mint népcsoportnak és mint egyéni polgároknak jogaink vannak, amelyeket el kell, hogy ismerjenek. Másfelől ott van a hétköznapi élet dialógusa, amely sokkal nehezebb. Azokban a negyedekben, ahol keresztények és muzulmánok közösen élnek, számos értékátvitelt figyelhetünk meg. Ezt sajnos sem a politikai erők, sem az egyházi rendszerek nem tudják kellőképpen használni. A Khartum-i egyházmegyében évente 5000 keresztelő van: fiatalok és felnőttek egyaránt fel akarják venni a keresztséget. Nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy a kormány mindent megtesz az ellen, hogy az egyház szétterjedjen, gyökeret eresszen, és megerősödjön. A hatalmi erők remélik, hogy az egyház nem bírja sokáig a politikai nyomást és eltűnik. Szudánban az egyháznak nincs joga templomokat építeni, és nem lehet ingatlanok birtokosa. Az egyházat a hívek közössége táplálja és ezért erős" - vélekedik a püspök.

(Forrás: Zenit, ZG01100809)
A pápa felszólalt a kolumbiai túszok érdekében
Vatikán, október 8.

A vatikáni diplomácia egyre inkább szorgalmazza a békét Kolumbiában. Az ország több évtizede él társadalmi nyugtalanság nyomása alatt. Ennek a lehetetlen helyzetnek számos halálos áldozata van. Több embert ejtettek túszul a különböző, egymással harcban álló csoportok. Az erőszakos cselekedetek sorozata sajnos még nem ért véget. A pápa - 30.000 zarándok jelenlétében - arra kéri a kolumbiai politikai erőket, hogy egy tartós béke megteremtésén munkálkodjanak, engedjék szabadon a túszokat, és teremtsék meg a társadalmat építő dialógus feltételeit. Nohra Puyana de Pastrana, az államelnök felesége javaslatára politikusok, művészek, menedzserek, befektetők, sportolók vettek részt a pápai audiencián. A római szinóduson tartózkodó Pedro Rubiano Sáenz kolumbiai bíboros hangsúlyozta beszédében, hogy "a béke egy ajándék, és meg kell tanulni élni vele." A kolumbiai kormány és a FARK szélsőséges csoportosulás egy dokumentumtervezetet néz át, amely lehetővé tenné a fegyverszünetet, és az ellenségeskedésnek a beszüntetését eredményezhetné. A dokumentumtervezetet a "Comisión de los Notables" - szakértőkből álló - csoport fogalmazta meg. Andrés Pastrana kolumbiai államelnök közölte, hogy a kormány által kiszabott türelmi időt január 20-ig hosszabbítja meg. A feszültség azonban továbbra is megvan. Az elmúlt hét folyamán több összecsapást regisztráltak Közép- és Észak-Kolumbiában. Katonák és felkelők vesztették életüket, néhányan pedig fogságba estek - jelentette a Heer hírügynökség.

(Forrás: Zenit, ZG01100805)
Ratzinger nyilatkozik
Vatikán, október 9.

"Az egyház túl sokat beszél magáról, és egyre kevesebbet foglalkozik Istennel" - állapította meg a Hittani Kongregáció prefektusa, a Püspöki Szinódus előtt tartott beszédében. A jelenlegi idő kulturális krízise az egyházban azáltal mutatkozik meg, hogy Istent egyre inkább kizárják. "Az egyház túl sokat foglalkozik magával és nagyon keveset szól Istenről, Jézus Krisztusról, és a megváltott ember öröméről. A világ egyre inkább szomjazik a örömhír után, és kevésbé érdeklik az embereket az egyház belső problémái. A jelenlegi kultúra krízise az istennélküliséggel magyarázható, és ez az egyházban is megmutatkozik " - véli a prefektus. Csak akkor tudunk mi igazán Istenről és Jézus Krisztusról beszélni, ha az evangéliumi értékek ténylegesen jelen vannak bennünk. Egy agnosztikus és ateista korban az igazság megismeréséhez nagy bátorság szükséges. Az egyház egyik legnagyobb hibája az, hogy teljesen spirituális síkra tereli a vallásosságot és a feltámadást, nem hagyván a testnek reményt és kiengesztelődést. Nemcsak a léleknek van reménye, hanem a testnek, a matériának is. Isten az ember hétköznapjával kapcsolódik össze, és nem csak egy eszkatológikus remény az ember életében. A 74 éves német bíboros nyomatékosan kijelentette, hogy vissza kell térni az evangéliumi Jézushoz, mert csakis Ő az egyetlen és hiteles történeti Jézus. A bajor kardinális fontosnak tartja a szabadságot, de hozzáteszi, hogy egy olyan szabadság, amely az igazságot eltorzítja, téves és üres igazság.

(Forrás: Zenit, ZG01100904)
Schröder állást foglal "a szabadság védelmében"
London, Anglia, október 12.

Miután a német parlament hosszasan megvitatta a kialakult nemzetközi politikai helyzetet, Gerhard Schröder német kancellár kijelentette, hogy az Egyesült Államokban elkövetett terrorcselekedetek újabb fordulatot jelentenek a német külpolitika számára. A hidegháború, és Németország új egysége után a legfontosabb feladat a szabadság védelme. Schröder hangsúlyozta, hogy Németország mindent megtesz a terrorizmus leküzdésének érdekében. Országa ismeri kötelességeit az új nemzetközi politikai konstellációban, és nem riad vissza az esetleges fegyveres beavatkozástól sem a szabadság védelmében - mondta a német kancellár.

(Forrás: Financial Times, Egyesült Királyság, október 12.)
A béke vallása az iszlám?
New York, AEÁ, október 12.

Miközben az Egyesült Államok és szövetségesei bombákat szórnak Afganisztánra, a New Republic érdekes cikket közöl Szudánról. Ebben az országban ugyanis immár 20 esztendeje véres polgárháború folyik a déli keresztény- és az északi muzulmán részek között. "Aki azt gondolja, hogy az iszlám a béke vallása, az nem járt sohasem Szudánban" - jegyzi meg keserűen egy szudáni lakos.

(Forrás: New Republic, AEÁ, október 12.)
Muzulmánok a terrorizmus ellen
New York, október 12.

Az elmúlt hónap eseményei arra ösztönözték Közel Kelet szellemi csoportjait, hogy ítéljék el hivatalosan a terrorizmust. Egy "ulema" (bölcsekből álló) csoport nemzetközi akciót indított a terrorizmus ellen. A muzulmán világ ismert gondolkodói felkérnek minden egyes katonát (amerikaiakat is), hogy harcoljanak világszerte a terrorizmus ellen. A nevek között megtalálhatjuk a Qatarban működő kutatóközpont igazgatójának nevét is. Yusuf al-Qaradawi sejket a muzulmán világ egyik legnagyobb gondolkodójaként tartják számon.

(Forrás: New York Times, AEÁ, október 12.)
Franciaország rekordja
Párizs, Franciaország, október 13.

Franciaország nemcsak a születések számában állított fel 2000 folyamán rekordot, hanem a házasságkötések száma is radikálisan megnövekedett. Miközben 1994-ben a történelem legalacsonyabb mutatóját érte el a házassági statisztika (254.000 házasságkötés), 2000-ben ugyanez a mutató meghaladta a 300.000-t. A 2000 folyamán megkötött 304.300 házasság 10%-os növekedést jelent 1999-hez viszonyítva.

(Forrás: Le Monde, Franciaország, október 13.)
Spanyolországban veszélyesen növekedik az abortuszok száma
Madrid, Spanyolország, október 12.

A Tudományos Kutatások Legfelsőbb Tanácsa szerint a Spanyolországban végrehajtott abortuszok száma 57%-kal növekedett meg az utolsó évtizedben. 20 év alatti lányoknál ez a növekedés még drasztikusabb (74%). Szakemberek a jelenséget a helytelen szexuális nevelésnek, és a fogamzásgátló szerek széleskörű használatának tulajdonítják.

(Forrás: El Pís, Spanyolország, október 12.)
Az irodalmi Nobel-díj
Róma, Olaszország, október 12.

A stockholmi Akadémia Vidiadhur Surajprased Naipaulnak adta át az irodalmi Nobel-díjat. A Wall Street Journal szerint 1981 óta ez a legbátrabb döntése a Svéd Akadémiának, akkor ugyanis Elias Canettinek adták át ezt a díjat. Amikor a nyugati világ arab terroristák támadásainak van kitéve, egy olyan Angliában élő indiai kapja meg ezt a díjat, aki már hosszú ideje figyelmezteti olvasóközönségét az iszlám fanatizmusára. Alessio Altichieri, az olasz Corriere della Sera újságírója szerint ez egy újabb csapás az iszlám világra. Stockholm egy háború kellős közepére tette be a lábát. Naipaul iszlámellenessége már régóta közismert, hisz írásaiban kijelenti, hogy a fundamentalista iszlámvilág és a normális muzulmánok között nincsen semmi különbség.

(Forrás: Corriere della Sera, Olaszország, október 12.)
II. János Pál köszönti Kofi Annant
Vatikán, október 14.

"Egy megérdemelt elismerés" - közölte az ENSZ-szel és ennek főtitkárával II. János Pál, egy táviraton keresztül. A Svéd Akadémia által kiadott béke Nobel-díj az idén Kofi Annant illette meg. Az igazságosabb és békésebb világért fáradozó ENSZ számos nehézséggel találja szemben magát, egy olyan időben, amelyet a bizalmatlanság, az emberi jogok figyelembe nem vétele, gazdasági különbségek és nemzetközi feszültségek jellemeznek - hangsúlyozta a pápa. "Az önnek adott Nobel-díj a békét, az igazságosságot és a népek jólétét szolgálja".

(Forrás: Zenit, ZG01101401)


Elemzés
 Afganisztáni menekültek Pakisztánban
Jalozai, Pakisztán, október 7.

Pakisztán északnyugati részében, az Afgán határ közelében, 80.000 menekült van a Jalozai-i menekülttáborban. Néhányan közülük abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy sátrak és matracok állnak a rendelkezésükre. Legnagyobb részük meg kell ,hogy elégedjen egy darab műanyagtáblával. Az beérkező élelem mennyisége nem elégséges. A táborban mindössze négy orvos dolgozik. A Caritas Internationalis jelenlevő munkatársainak jelentése számos aggodalomra adhat okot. A menekülteknek sokat kell nélkülözniük. „Nagyon rosszul vagyunk, de legalább akad egy kevés ennivalónk. Otthon nem volt egy betevő falatunk sem” – mesélte Fatima, a tábor egyik lakója. Fatima januárban érkezett a táborba, azóta ugyanaz a ruha van rajta. Új ruhát nincs honnan szerezni. Gyerekei lába, a hosszú sivatagi menetelés miatt, teljesen besebesedtek. A tábor minden lakosát az éhség kínozza, és - mivel alultápláltak - számos betegségnek vannak kitéve. A Caritas Internationalis munkatársai a higiénikus környezet megteremtésére fordítják figyelmüket. A gyerekek esetében feltétlenül javítani kell az orvosi ellátáson, mielőtt még nincs túl késő. Több mint 20 esztendeje szenved Afganisztán lakossága. Háborúk és kegyetlenkedések sepertek végig az országon. Több százezer afgán harcol évek óta az életben maradásért. Afganisztán polgárai többször kellett, hogy elhagyják országukat az elmúlt években. A 60 éves Requia és férje, Mohamed, már nyolc esztendeje lakik a menekülttáborban. Miután férjét besorozták, Requia újra Pakisztánba menekült. Legfontosabb napi feladata, hogy gyerekeinek legalább egyszer élelmet szerezzen. „A férfiak valóságos harcot vívnak egymással az élelem kiosztásakor. Az asszonyoknak csak egy-két maradék marad” – közölte Requia. Férjéről már régóta nem hallott semmit . A Jelozai-i menekülttábor újonnan felállított rendszer a menekültek számára. Az egyre duzzadó létszám miatt nagyon nehezen lehet az embereket regisztrálni. „Amikor ez év júniusában ide érkeztem, nem hittem a szememnek” – mondta a Fides hírügynökségnek a Caritas egyik munkatársa. Több nemzetközi szervezet igyekszik segíteni a helyzeten. Ezek közül a legaktívabb a pakisztáni Caritas, és az amerikai Catholic Relief Service. A Caritas Internationalis égisze alatt 154 segélyszervezet tevékenykedik. Küldötteik Pakisztánba érkeztek, hogy a humanitárius katasztrófa szenvedőin segíteni tudjanak.

(Forrás: Zenit, ZG01100702)
Az életminőség befolyásolja a terrorizmust
Lahore, Pakisztán, október 14.

A pakisztáni lakosságnak nagyon eltérő véleménye van az Afganisztánt érő katonai akciókról. A média is egymással ellentmondó véleményeket közöl. Wajahat Massud, egy pakisztáni emberjogvédő szervezet tagja, nyíltan felteszi a kérdést. "Egy egyenjogú rendszert akarunk felépíteni a nyugati világ és a keleti világ között? Nagyon valószínűtlen, hogy egy ember, aki házában lakik szüleivel, feleségével és gyerekeivel, aki egy biztos munkahelyen dolgozik, és aki egy jó kórházba viheti szüleit, ha azok megbetegszenek, aki nyugodtan élvezi a szabadidejét munkaidő után, saját maga és az emberiség elpusztítását tervezné." A terrorizmus elleni harc az világon többségre számíthat – vélte a pakisztáni értelmiségi. A terrorizmus gyökerei egy megszállott felfogáson nyugszanak. A kontroll nélküli érzelmek, vagy vallási meggyőződések embereket tudnak megmozgatni térben és időben. A történelem minden korszakában akadtak emberek, akik valaminek a nevében készek voltak meghalni, még akkor is, ha ez a "valami" gyakran irracionálisnak tűnt. Teljesen normális emberek kezdtek el gyilkolni, vagy áldozatként ajánlották fel magukat. Pszichológusok és szociálpolitikai analitikusok ezekről a tényekről sokat írnak. Massud hangsúlyozza interjújában, hogy számos ázsiai és afrikai ország visszamaradottságának gazdasági és történelmi háttere van. "Az Új Világ urai számos országnak a politikai és gazdasági fejlődését akadályozták meg. Ennek a folyamatnak az abnormális hajtása az elmúlt két évszázadban kezdett létrejönni. Manapság ezt globalizációnak hívják. Lehetetlenné vált falakat építeni - és demarkációs vonalakat húzni. Azoknak a nemzeteknek, akik a jólétből kimaradtak, és akik egyre kevésbé reménykedhetnek a biztosabb jövőben, csak a félelem és a kiszolgáltatás jutott osztályrészül. A lehetetlen életkörülmények haragot szülnek, és a harag szélsőséges ideológiákhoz vezet. A reneszánsz óta a nyugati világ a szekularizáció irányába fejlődött. Közben Afrika és Ázsia számos országa haragba és kilátástalanságba süllyedt. A 20. század közepétől megszűnt ugyan a kolonializmus, de rengeteg ország került bennszülött zsarnokok és inkompetens, korrupt vezetőrétegek kezébe. Ezek csak a maguk előnyeit keresték: nyugati ruhákba öltözve sétáltak Kairó, Lahore, Delhi és Bagdad utcáin, nyugati nyelveket beszéltek, és a Nyugat támogatását élvezték. A nép körében tovább erősödött a harag, és egyre inkább eltávolodtak a hivatalos politikai elittől. Ebben a folyamatban a vallás fegyverré alakult. "Egy nagyon veszélyes és robbanékony fegyverről van szó" - hangsúlyozta Massud. A történelem arra tanít bennünket, hogy vallások és politikák közötti konfliktusok katasztrófákhoz vezetnek. A politika az ember életminőségét kell szolgálja, a vallás feladata pedig az igazság keresése. Ha valaki a vallást a politikába iktatja, akkor a különbségek és a feszültségek egyre jobban kiéleződnek. A pakisztáni közvélemény nagy része Amerika-ellenes hangulatot tükröz. A 40 éves Bakhat Sher Khan szerint a szeptember 11-i terrorcselekvésekkel nem lehet egyetérteni, de meg lehet érteni őket. Szerinte mindaz, ami történt, Amerika hegemónia-politikájának a következménye volt. "Én úgy gondolom, hogy Bin Laden és a talibánok megnyerik ezt a háborút, mert ők az igazság oldalán állnak" - mondta Sher Khan teljes meggyőződéssel. Sher Khan véleményét számos iskolázatlan pakisztáni bennszülött lakos osztja, akik a hazai médiák hatása alatt álnak, és mindent elhisznek, amit vezetőiktől hallanak. Lahore város nyolc millió lakosa közül 80% analfabéta. A médiák kitűnően irányítják a többség véleményét. Ez egy olyan adat, amelyre jó lenne odafigyelni.

(Forrás: Zenit, ZG01101403)

 
Vissza a kezdőlapra