Caritas Információs Iroda
INFOSENDER - elektronikus médiaközpont
Egyházpolitikai heti hírösszefoglaló, 2001.11.10.
Hírek
Elemzés
 
Hiba-javítás: a múlt heti számban néhány elírás történt.

A Vatikán nem egyezik bele a jeruzsálemi mecset felépítésébe - olvashatták. Valójában a Názáretben felépülő mecsetről van szó.

Az AIDS világnapjáról szóló elemzésben 435 millió halálos áldozatról esett szó. Helyesen: 435 ezer. Az elírásokért elnézésüket kérjük.

Infosender szerkesztőség

Hírek

A pápa sürgeti a fogyatékosok társadalomba való beépítését
Vatikán, december 2.

II. János Pál december 2-án tartott beszédében a fogyatékos emberek társadalomba építését sürgette. Az ENSZ december 2- át a fogyatékosok világnapjává nyilvánította. Szomorú tény, hogy a világ legtöbb országában - beleértve a fejlett országokat is - a fogyatékossággal született emberek - de facto - ki vannak rekesztve a társadalomból. Róma püspöke köszöntött minden fogyatékos embert, és együttérzésének adott hangot. A pápa kezdeményezést vár az államok részéről, hogy a fogyatékosokat megfelelőképpen lehessen beépíteni a társadalomba.

(Forrás: Zenit, ZG01120203)

Laszkar-Dzsihád támadások Indonéziában: 50.000 menekült
Jakarta, Indonézia, december 2.

A Laszkar-Dzsihád szélsőséges csoport számos falvat megtámadott az indonéz Sulawesi-szigeten. A támadások következtében 50.000 ember hagyta el otthonát. A menekültek többsége keresztény. Josef Suwatan, Manado püspöke, a Fides hírügynökségnek adott interjújában közölte: fegyveres félkatonai alakulatok támadtak a Poso város melletti településekre (Sulawesi középső része). A védtelen falvakat gránátokkal és golyózáporral vették ostrom alá. A keresztény negyedekben számos házat leromboltak. A püspök a hivatalos rendfenntartó erők beavatkozását kérte.

Megfigyelők szerint a keresztényeknek csak a menekülés lehetősége marad. Többségük lakása ugyanis lángokba borult. Langgino Sangkide szemtanú szerint a rendőrség túl későn érkezett. A tömeg templomokban és középületekben keres menedéket. Szükség van egy védelmi stratégia kidolgozására, a civil- és a vallási vezetők összehívására, hogy a harag, a gyűlölet ne öltsön nagyobb méreteket. Ebben a térségben az 1999 óta tartó keresztény-muzulmán konfliktus több, mint 1000 emberáldozatot követelt. A szeptemberben felfüggesztett fegyverszünet óta számos terrorcselekmény játszódott le a térségben. Legtöbbjük a Laszkar-Dzsihád paramilitáris csoport számlájára írható. A csoport központja Java szigetén van. Rettegésben tartják az egész környéket. A Molukk szigetcsoporton 1999 óta több, mint 15.000 ember vesztette életét az etnikai- és a vallásos konfliktusok következtében. Manado egyházmegyében krízisközpontot hoztak létre, melynek célja a különböző vallási csoportosulások kibékítése.

Annak ellenére, hogy a püspök a kormány mielőbbi beavatkozását sürgeti, a hivatalos katonai erők nem lépnek fel a szélsőséges paramilitáris alakulatok ellen. Indonézia a világ legnépesebb muzulmán országa. A 211 millió lakosú ország 88%-a muzulmán, 10%-a keresztény.

(Forrás: Zenit, ZG01120206)

Nigéria: keresztények terror alatt
Abuja, Nigéria, december 3.

Oshogbo városban (Osun szövetségi állam) 15 keresztény kultuszhely és műemlék vált 500 szélsőséges muzulmán garázdálkodásának célpontjává. Több keresztényt is megöltek. Egy protestáns pap 24 éves fiát vesztette el. A város lakói felháborodásukat fejezték ki a barbár magatartás ellen; az ilyen események ugyanis szokatlanok Oshogboban.

Rendőrségi jelentés szerint az akció kitervelőit felkutatták, és letartóztatták. Akande szövetségi állam kormányzója úgy véli, hogy a terrorcselekedetekkel Obasanjo elnök kormányát akarják gyengíteni. Az elmúlt hónapokban a Kano, Benue, Kaduna és Plateau szövetségi államokban lejátszódott muzulmán-keresztény összecsapások több száz ember halálát eredményezték.

(Forrás: Zenit, ZG01120304)

Fekete mágia Brazíliában
Sao Luis in Codo, Brazília, december 3.

1991-től az Észak-Brazil Maranhăo szövetségi államban 21 gyerek vesztette életét a fekete mágia miatt. A gyerekeket előbb meggyalázták, majd kegyetlenül megölték. Az utolsó (ismert) áldozat egy 10 éves fiúcska. „Feláldozása” október 18-án történt, Sao Luis in Codo városában. A gyerekeket szegény környezetből gyűjtötték össze. Majdnem mindegyiket kasztrálták, majd brutális módon megerőszakolták. Egyeseknek lecsapolták a vérét, másoknak kiszedték a szemét, vagy a nyelvét vágták le. Gyakran előfordul, hogy az áldozatok szívét, veséjét, tüdejét is eltávolítják.

Egy ilyen hullát találtak a vallásos negyedben, kereszttel megjelölve. Egy másik hullát a feláldozott állatok között leltek meg, szárnyasok vérében, körülvéve leégett gyertyákkal. Codos 30.000 lakost számláló kisváros. A „brazíliai boszorkányság” fővárosaként ismert. Eddig csak egy gyanúsítottat tartóztattak le. Az illető elfogása után bevallotta, hogy egy „papnő” jelenlétében kasztrálta ki, majd gyilkolta meg fiatal áldozatát. Később az áldozat heréit 35 $-ért eladta.

Szakértők szerint a Maranhăo államban gyakorolt fekete mágia gyilkosságai a „Macumba” afro-brazil vallási kultuszra vezethetők vissza. A Macumba-kultusz követői ugyanis fekete mágiát gyakorolnak.

(Forrás: Zenit, ZG01120305)

A dél-afrikai igazságügyminiszter támadja a gyónási titkot
Johannesburg, Dél-Afrika, december 4.

A papok inkább vállalják a bebörtönzést és a halált, mintsem elárulják a gyónási titkot - jelentette ki George Francis Daniel, Pretoria érseke. Energikus válaszát a dél-afrikai igazságszolgáltatásnak címezte. Penuell Maduna igazságügyminiszter múlt heti sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a katolikus papság gyónási titoktartása hátráltatja a rendőrség munkáját. „Mit tesznek a katolikus papok, ha a gyóntatás alatt bűnözésre vonatkozó történeteket hallanak? Elmennek a rendőrségre és elmesélik, hogy egy fontos információ birtokába jutottak, amely gyerekrablók nyomára vezetheti a rendőrséget - vagy azt mondják: inkább megvédjük vallásunkat, és úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna?” - kérdezte Maduna. A bűnözök így azt gondolhatják, hogy tettüket jóváteszik, ha azt elmesélik Isten egyik szolgájának. Az érsek szerint a pap ilyen helyzetben javasolhatja a tettesnek, hogy jelentse föl magát a rendőrségen. Ő viszont nem jelentheti fel az illetőt, és nem adhat ki olyan információt, amely a gyónásban elhangzottakra utalhat. „Maduna egyáltalán nem érti, hogy mi a szentség lényege” - szögezte le Pretoria érseke, aki közismert bátor és ellenzéki válaszairól. Dél-Afrikában a bűnözési ráta nagyon magas. Az utóbbi időben főleg a gyerekeket ért szexuális visszaélések száma nőtt meg. A rendőrség 2000 januárjától 2001 júniusáig 32.000 ilyen esetet regisztrált.

(Forrás: Zenit, ZG01120404)

Indonézia: Sulawesi keresztény lakossága az ENSZ beavatkozását kéri
Manado, Indonézia, december 5.

„Tartóztassátok fel az erőszakot, és állítsátok meg a katasztrófát!” - kérik az indonéz Sulawesi-sziget keresztény közösségei, Kofi Annanak, az ENSZ főtitkárának címzett levelükben. Az elmúlt napokban 50.000 ember hagyta el otthonát a Laszkar-Dzsihád gerillaharcosainak támadása miatt. A Poso város környékén kitört konfliktus arra ösztönözte a vallási vezetőket, hogy nemzetközi erőktől kérjenek segítséget az emberi jogokat ért sérelmek megfékezésének érdekében. A Kofi Annanak címzett levél arról is értesíti az ENSZ-et, hogy az indonéz kormány és a biztonsági erők nem képesek visszaállítani a rendet, és megvédeni a vallási kisebbségek jogait. A humanitárius tragédia elkerülése érdekében meg kell szüntetni az erőszakos cselekedeteket. A térség városaiba szorult keresztények felfegyverkeztek. Egy esetleges muzulmán támadás valóságos polgárháborút indíthat el - hangsúlyozzák a megfigyelők. A hivatalos állami szervek legfontosabb feladata az lenne, hogy távol tartsák a Laszkar-Dzsihád paramilitáris alakulatait.

Michel Elmquist (az ENSZ különmegbízottja) újabb 7.000 gerillaharcos érkezéséről, és a keresztény-muzulmán gyűlölet növekedéséről számolt be. A Laszkar-Dzsihád egyik szóvivője Jakartában kijelentette: a Poso város térségében lezajlott „misszió” célja az volt, hogy muzulmánokat védjenek meg a keresztények agresszív támadásaitól.

A Christian Red Force alakulatai több olyan muzulmánt tartóztattak le, akikről feltételezhető, hogy a Laszkar-Dzsihád paramilitáris szervezet tagjai.

Megawati Sukarnoputri államelnöknő kijelentette, hogy a kormány mindent megtesz a terrorcselekedetek visszaszorításáért. A kormány a rendőrség megerősítésével próbálja visszaállítani a társadalmi biztonságot. Susilo Bambang Yudhoyono belügyminiszter személyesen is meglátogatta Poso város környékét. „A kormány készen áll a jelenlegi állapot megszüntetésére” - hangsúlyozta. Yudhoyono 1.400 katona érkezéséről is értesítette a megijedt lakosságot.

(Forrás: Zenit, ZG01120508)

Emlékezés Gerhart Riegnerre
Vatikán, december 6.

Kedden a Vatikáni Rádió Gerhart Riegnerre emlékezett. Riegner a zsidó-katolikus dialógus egyik legjelentősebb kéviselője volt. A Zsidók Nemzetközi Kongresszusának tagjaként december 3- án (90 éves korában) adta vissza lelkét Teremtőjének. Mint ügyvéd Svájcban élt, száműzetésben. Német gyártulajdonosoktól értesült a nácik zsidóellenes tervéről („Endlösung”). Pontos információit „nácibarát” emberektől szerezte. 1942. augusztus 8-án táviratban értesítette a brit kancellárt és az amerikai State Department központját a közeledő katasztrófáról. Jelzését - amely később Riegner-távirat néven került be a történelembe - senki sem vette komolyan. A II. világháború után Riegner tagja lett a Zsidók Nemzetközi Kongresszusának. Munkásságával nagymértékben elősegítette a katolikusok és zsidók közötti dialógust.

(Forrás: Zenit, ZG01120502)

II. János Pál: védelem a menekülteknek
Vatikán, december 9.

Vasárnapi beszédében Róma püspöke arra kérte az államokat, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak a menekülteknek. „Remélem, hogy a világ országai jogilag is leszögezik a menekültek védelmét, akik világszerte egyre nagyobb számban kénytelenek elhagyni hazájukat.” - mondta a pápa. II. János Pál a Genfben összehívott menekültekkel foglalkozó komissziónak akarta kifejezni álláspontját. Reméli, hogy egy nemzetközi mozgósítás megszünteti a tömegek kényszerhelyzetét. A genfi ENSZ-találkozó az 1967-ben ugyanott aláírt, menekültekkel foglakozó dokumentumra emlékeztet. A menekültek állapotáról szóló dokumentumot már 1951-ben aláírta 140 állam, amelyet később az 1967-es protokoll egészített ki. A világpolitikai feszültségek nyomása alatt a menekültek helyzete egyik legfontosabb kérdéssé vált. Az ENSZ menekültekkel foglalkozó tanácsa (UNHCR) világviszonylatban 21 millió menekültet tart számon.

(Forás: Zenit, ZG01120903)

 


Elemzés
 Privacy: valóság vagy utópia?
Zürich, CH, 2001.

George Orwell 1984 c. könyvében prófétált a közeljövő politikai rendszereiről. Európában minden telefon, fax és e-mail átmegy a „Big Brother” ('nagy testvér') szűrőjén. A feldolgozásuk ugyan rengeteg időbe telik, de bármikor kéznél van a rögzített anyag. Az Internet megkönnyíti az ellenőrzést, hiszen minden adat készen - elektronikus formában - áll, és nem kell azokat (mint a telefon és a fax esetében) előbb feldolgozni, „kezelhetővé” tenni. Érdekességképpen: a világ legnagyobb „lehallgató füle” nem Amerikában, hanem a németországi Bad Aibling mellett található. Az EU jelenleg a teljes kontroll bevezetését tervezi. Az ENFOPOL követeli, hogy az EU-ban az összes telefonbeszélgetést, faxot és e-mailt rögzítsék, és az adatokat 7 éven át (!) őrizzék meg. Az üzenetek tartalmán túl az összes koordinátát meg kell őrizni: lakcím, munkahely, e-mail elérhetőség, jelszóval együtt. Senkit nem szabad értesíteni sem a megfigyelés tényérol, sem annak kiértékeléséről, még utólag sem. Hasonlóképpen a szolgáltató sem közölheti klienseivel a megfigyelés tényét. A NASA (National Security Agency) székhelye Fort Meade-ben található, de világszerte vannak lehallgatóállomásai: Menwith Hill és Morwenstow Nagy- Brittaniában, Misawa Japánban, Bad Aibling Németországban stb. Az „Echelon” néven futó rendszerével 25 Intersat kommunikációs műholdat „csapol meg”: a világ telefonbeszélgetéseinek 90%-a ezeken a műholdakon keresztül zajlik. Az adatokat 17.500 alkalmazott dolgozza fel. Az oroszországi hat kémszolgálat mintegy 250.000 embert foglalkoztat; csak a FAPSI kötelékeiben 120.000 alkalmazott dolgozik. Az ő feladatuk a külföldi telefon-forgalom megfigyelése. Csak kubai központjukban 1000 szakember szorgoskodik éjjel-nappal.

A német BND (Bundesnachrichtendienst) 6000 dolgozója naponta mintegy 100.000 telefonbeszélgetést és faxot hallgat le. Ezekből általában 4.000-et tárol a München melletti Pullachban. A számítógépek kulcsszavak után kutatnak (szavak, mondatok, számok, kódok stb.) Amint ezek felbukkannak, rögzítik az azokat tartalmazó teljes beszélgetést vagy faxot. A rendszer a hangot is felismeri: mihelyt megszólal a megfigyelt személy, a rögzítő automatikusan beindul. Napjainkra gyakorlatilag megszűnt a privacy, különösen az Internetnek köszönhetően: a másodperc töredéke alatt meg lehet állapítani a felhasználó pontos földrajzi koordinátáit. Bárki megfigyelheti ennek működését; mindössze a következő oldalak egyikét kell megnéznie: { HYPERLINK "http://www.infos.plit.com" }www.infos.plit.com, { HYPERLINK "http://www.bordercontrol.com" }www.bordercontrol.com, { HYPERLINK "http://www.netgeo.com" }www.netgeo.com vagy { HYPERLINK "http://www.visualroute.com" }www.visualroute.com.

A CIA szerint a gazdasági kémkedésben Kína áll az első helyen. A világ minden részén élő kínaiak némelyike kiképzett kém, aki türelmesen várja az alkalmas időpontot - és a parancsot.

(Forrás: Vereinigung für staatspolitische Mitverantwortung, Zürich, összefoglaló)

Vissza a kezdőlapra