Kincsünk a nemzeté - kiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Kincsünk a nemzeté címmel nyílt kiállítás kedden Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban, válogatást adva a gyűjtemény egykori gyarapítójának, Lipthay Béláné bárónő 100 évvel ezelőtti adományaiból, valamint tisztelgésül a múzeum egykori főigazgatója, az 50 esztendeje elhunyt Végh Gyula munkássága előtt - a kiállítással újraindult a fél évszázada megszüntetett Iparművészeti Múzeum Baráti Kör.

    A tárlat legértékesebb darabja a Kadmosz története című gyapjú és selyem kárpit, amely a XVI. század utolsó negyedében, a brüsszeli Hans Mattens műhelyében készült.

     Ugyancsak igen értékes a Szathmáry-Király család címerével ellátott ezüst kávéskészlet, amelyet Szentpéteri József készített 1823-ban, Pesten - mondta el az MTI munkatársának Horváth Hilda művészettörténész, a tárlat rendezője.

     A 2002. január 27-ig nyitva tartó bemutatón XIII. századi meisseni porcelánok, XIX. századi Zsolnay-tálak, valamint XVIII. és XIX. századból való metszetek, szobrok, legyezők láthatók többek között. Az 1951-ben elhunyt Végh Gyula munkássága előtti tisztelgésül pedig fotók, a múzeum adattárából származó levelek, dokumentumok kerültek a vitrinekbe.

     - Elődeink megértették, hogy a művészet, a történelem és a hagyományok a közjó részei. Nagyon jól tudták, hogy a kulturális folytonosság az az út, amellyel megőrizhetjük identitásunkat a távoli jövőben - fogalmazott ünnepi beszédében Benkő István, az Egon Zehnder International vezetője, az Iparművészeti Múzeum Baráti Kör elnöke.

     Horváth Hilda a megnyitó vendégei előtt arról szólt, hogy a múzeum történetének kezdetétől fogva több százra tehető az önzetlen adományozók száma, az ajándékozott műtárgyaké pedig sok ezer.A "Kincsünk a nemzeté" című tárlatnak egyik nem titkolt célja, hogy a mai polgárosodó társadalom mintaképet találjon a nagylelkű elődökben - mondta a kiállítás kurátora.

MTI
Vissza a kezdőlapra