II. János Pál felhívása
Advent és Ramadan
Sok ember csökkenti manapság a kalória bevitelt. Van aki kényszerűségből: nincs mit ennie. Van aki önként, önmaga kedvéért: fogyni akar. De vajon hányan vannak, akik böjtölnek? Mi a különbség? Aki böjtöl, egyben imádkozik, mellesleg súlyt is veszít. Aki fogyókúrázik, csak testileg nyer, lelkileg nem. A böjt sokak szemében ódivatú, felesleges dolog. Ám figyeljünk csak II. János Pál pápára! Milyen ügyesen épít hidat a mai háborús világban muszlimok és keresztények közé. A Szentatya múlt vasárnapi, az Úrangyalához kapcsolódó beszédében a következő felhívást tette:

"Tudjuk, hogy az imádság erővel tölt el, ha böjt és alamizsna kíséri. Így tanít már az Ószövetség is, és a keresztények már az első századoktól fogva megfogadták és gyakorlatba ültették ezt a tanítást, különösen Advent és Nagyböjt idején. A muszlimok számára most kezdődött el a Ramadan, amely a böjtnek és imádságnak szentelt hónap. Mi, keresztények hamarosan az Adventbe lépünk, hogy imádsággal készüljünk Karácsony ünnepére, a "Béke hercege" születésének napjára.
Ebben a fontos időszakban kérem a katolikusoktól, hogy december 14-e legyen számunkra a böjt napja, amikor buzgón imádkozunk Istenhez, hogy hozzon maradandó és igazságosságon alapuló békét és adja meg, hogy megnyugtató megoldást találjunk a világot gyötrő számtalan konfliktusra. Amit a böjt idején megvonunk magunktól, legyen a szegényeké, különösen azoké, akik jelenleg a terrorizmus és a háború következményeitől szenvednek."

Küldte: satya@hcbc.hu
 
 

Vissza a kezdőlapra