A pápa üzenete
Hűvös, de ragyogó napsütéses idő volt, amikor a Szent Péter bazilika erkélyéről a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívőhöz, és rajtuk keresztül mindenkihez ("urbi et orbi" - a városhoz és a világhoz) szólt a Szentatya karácsonyi üzenete - jelentette az MTI. "A gondolataim ma a világ összes gyermeke felé fordulnak; sokan, nagyon sokan vannak, akik születésüktől fogva arra vannak ítélve, hogy önhibájukon kívül elszenvedjék a kegyetlen konfliktusok következményeit" - mondta a 81 éves egyházfő. "Mentsük meg a gyermekeket, hogy megmentsük az emberiség reményét. Ez az emberiség sürgős feladata: "visszaadni a jogot a reménykedéshez" - jelentette ki a pápa. A gyermek Jézusban "ráismerhetünk minden gyermekre, bármilyen fajtájú vagy nemzetiségű is legyen: a palesztin kicsikre és az izraeli kicsikre, az amerikai csöppségekre, és az afgánokra, a hutuk gyermekeire és a tuszi gyermekekre..." - figyelmeztetett.
Az üzenet másik hangsúlyos mondanivalója a hírügynökségi jelentések szerint az volt, hogy a hit nem szolgálhat az erőszak igazolására. "Isten szent nevével soha se igazolják a gyűlöletet! Soha ne legyen a türelmetlenség és az erőszak indoka!" - kérte nyomatékosan II. János Pál.
A pápa külön szólt a Szentföld drámai eseményeiről és azokról az emberekről, akik "az ellenkezés dacára hisznek és dolgoznak a kultúrák és vallások találkozásáért, párbeszédéért és együttműködéséért".
A jövő hónapra a katolikus egyházfő közös békeimára hívta meg más vallások vezetőit Assisibe, Szent Ferenc szülőhelyére. Üzenete végén II. János Pál régi szokása szerint nagyon sok - most hatvan - nyelven kívánt boldog karácsonyt a világ lakóinak, köztük a pakisztáni urduknak és az új-zélandi maoriknak.
 
Vissza a kezdőlapra