Az alapoknál kell kezdeni
Az egy évvel ezelőtti belgrádi események évfordulóján az eddig elvégzett munkáról, a pillanatnyi helyzetről és a feladatokról tartott sajtótájékoztatót pénteken Topolyán Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke és Fehér István képviselő, a tájékoztatási bizottság tagja, írja szombati számában a Magyar Szó.

„A polgárok a változásokra szavaztak egy évvel ezelőtt, de a gyökeres változások még mindig váratnak magukra”, mondta Egeresi Sándor, kiemelve, hogy az okok mindenekelőtt abban kereshetők, hogy a mai napig sem tudni, föderáció maradunk-e, vagy két különálló állam, és milyen mértékű lesz Vajdaság autonómiája, hogyan decentralizálódik a köztársaság a községekre és a régiókra. Mindezek nélkül nehéz bármilyen komoly lépést tenni. Elmondta azt is, hogy az SZDE-n belül világos megoszlás tapasztalható egyrészt a reformerők, másrészt a meglevő állapotok konzerválását szorgalmazó erők között.

Fehér István elmondta, hogy az SZDE egyik legfontosabb feladatát, a milosevicsi rezsim megbuktatását sikeresen elvégezte, a tényleges rendszerváltás azonban továbbra is várat magára, és megtörténhet, hogy az utóbbi körüli vita eldöntéséhez majd újabb választásokra lesz szükség, írja a napilap.

Fehér Istvánnak kritikus hangvételű írása "Egy év mérlege" címmel már a Magyar Szó október 5-i számában is megjelent. Az évforduló kapcsán többen is értékelték az elmúlt évet. (A Magyar Szó archívuma - ahová a fenti link elvezet - tartalmazza a régebbi számokat, de belső tartalomjegyzéke nincs.)

Vissza a kezdőlapra